Liderii UE au amenințat că vor suspenda traficul aerian internațional în spațiul aerian al Belarusului

  • 24 Mai 2021 17:40
Liderii UE au amenințat că vor suspenda traficul aerian internațional în spațiul aerian al Belarusului

Liderii europeni au amenințat luni că vor limita traficul aerian internațional deasupra Belarusului și ar putea restricționa și transportul rutier, după ce un avion de pasageri al companiei Ryanair, care efectua o cursă Atena-Vilnius, a fost interceptat și forțat de autoritățile belaruse să aterizeze pe aeroportul din Minsk, incident denunțat de țările occidentale ca fiind un act de "piraterie sprijinită de stat", scrie Rador.

După aterizarea avionului la Minsk, autoritățile belaruse l-au arestat pe scriitorul belarus disident Roman Protasevici, aflat la bordul aeronavei. Țările europene au făcut apel la eliberarea lui Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani. "A fost efectiv un act de piraterie aviatică, sprijinită de stat", a declarat ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney, în timp ce ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, a subliniat că "este un lucru periculos, nesăbuit și, firesc, UE va acționa".

Președinția Franței a declarat că solicitarea de suspendare a traficului aerian internațional în spațiul aerian al Belarusului a fost trimisă Organizației Internaționale pentru Aviație Civilă (ICAO). Se discută, de asemenea, despre interzicerea operării pe aeroporturile din Europa a companiei aeriene belaruse Belavia, precum și alte măsuri de restricționare a transportului terestru spre și dinspre Belarus. Compania aeriană lituaniană airBaltic este prima care a anunțat că nu va mai utiliza spațiul aerian al Belarusului, iar compania cipriotă Avia Solutions a declarat că va face la fel. Ministrul lituanian al transportului, Marius Skuodis, a declarat că firma aeriană poloneză LOT și compania ungară Wizzair vor înceta să mai utilizeze spațiul aerian belarus începând de la miezul nopții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău