Liderii separatiști catalani grațiați marți de guvernul spaniol au ieșit din închisoare

  • 23 Iunie 2021 14:45
Liderii separatiști catalani grațiați marți de guvernul spaniol au ieșit din închisoare

Liderii separatiști catalani grațiați marți de guvernul spaniol au ieșit miercuri din închisoare, după peste trei ani petrecuți în spatele gratiilor, relatează AFP și Reuters, citat de AGERPRES.

Șapte dintre ei, între care fostul vicepreședinte regional Oriol Junqueras, au părăsit închisoarea Lledoners din Sant Joan de Vilatorrada, lângă Barcelona, în jurul orei locale 12:00 (10:00 GMT), aclamați de susținători, și au fost întâmpinați de actualul președinte regional catalan Pere Aragones.

Ceilalți doi, fosta președintă al parlamentului catalan Carme Forcadell și fosta membră a guvernului regional Dolors Bassa, au ieșit aproape simultan din cele două închisori pentru femei în care își ispășeau pedeapsa, în Catalonia.

Grațierea va deschide 'o nouă etapă de dialog' ce va permite 'să se pună capăt, odată pentru totdeauna, divizării și confruntării', a declarat marți premierul socialist Pedro Sanchez la finalul consiliului de miniștri care a aprobat măsura, anunțată încă de luni de șeful guvernului la Barcelona.

Cei nouă catalani fuseseră condamnați în octombrie 2019 la pedepse mergând de la 9 la 13 ani de detenție pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017. Alți trei fuseseră condamnați la plata unor amenzi. Grațierea lor este 'parțială', fiind menținută interdicția de a fi aleși în funcții publice, și 'condiționată' de a nu comite 'un nou un delict grav', a explicat premierul Sanchez.

Potrivit unui recent sondaj Ipsos, 53% dintre spanioli se opun acestei grațieri, care întrunește însă o majoritate de 68% de opinii favorabile în Catalonia.

Prin această măsură, guvernul are ambiția de a întoarce pagina evenimentelor din 2017 pentru a încerca să găsească o soluție la criza din Catalonia, unde separatiștii sunt în continuare la putere. Guvernul central de la Madrid și cel regional de la Barcelona urmează să reia în scurt foarte timp negocierile începute în februarie 2020, dar suspendate imediat din cauza pandemiei.

Pozițiile celor două părți rămân însă antagonice. Mai moderat decât cei doi predecesori, noul lider catalan Pere Aragones cere organizarea unui referendum de autodeterminare cu acordul Madridului, după modelul celui desfășurat în Scoția în 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău