Spania aduce un omagiu victimelor epidemiei de COVID-19

  • 16 Iulie 2020 09:33
Spania aduce un omagiu victimelor epidemiei de COVID-19

Spania aduce joi un omagiu victimelor epidemiei de COVID-19 în cadrul unei ceremonii comemorative la care vor asista regele Felipe al VI-lea, conducerea UE și alți invitați de rang înalt, înaintea unui summit al UE, potrivit DPA și AFP.

Prezidată de regele Felipe al VI-lea, ceremonia de stat începe la ora locală 09:00 (07:00 GMT) în fața Palatului regal din Madrid.

Comemorarea celor 28.400 de victime ale coronavirusului are loc în Plaza de la Armeria din Madrid în prezența a circa 400 de invitați.

Guvernul a anunțat că prin această ceremonie mulțumește de asemenea cadrelor din domeniul sănătății și societății spaniole în general pentru angajamentul ei în lupta împotriva COVID-19.

Printre invitați se numără președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Parlamentului European, David Sassoli, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

La ceremonia comemorativă din capitala Spaniei participă de asemenea șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și șeful Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO), Zurab Pololikashvili.

Șeful OMS vine la Madrid în memoria "numărului mare de persoane care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 în Spania și în lumea întreagă" cu scopul de a demonstra sprijinul OMS pentru toate țările care luptă împotriva virusului, a indicat un purtător de cuvânt al acestei instituții a ONU.

Mai multe rude ale victimelor, precum și reprezentanți ai sectoarelor economice esențiale sunt așteptați să asiste la această ceremonie.

În cadrul comemorării, vor rosti discursuri regele Felipe al VI-lea, dar și fratele uneia dintre victimele epidemiei de COVID-19 și o asistentă medicală de la un spital universitar din Barcelona.

Spania este una dintre țările cele mai sever lovite de epidemia de coronavirus și de recesiunea economică rezultată.

În cadrul acestei ceremonii laice, o orchestră va interpreta imnul spaniol și "Geistliches Lied" de Johannes Brahms.

Guvernul spaniol și-a exprimat speranța că această ceremonie va conferi un ton pozitiv solidarității la summitul european de două zile, preconizat să înceapă joi, care va aborda controversatul plan de alocare a 750 miliarde de euro (857 miliarde de dolari) pentru relansarea economiilor naționale ale blocului comunitar, afectate de pandemie.

Austria, Danemarca, Olanda și Suedia - cele patru țări așa-numite "austere" sau " Frugal Four" - se opun acordării sumelor sub formă de subvenții, insistând ca ajutorul să fie acordat ca împrumuturi condiționate de reforme economice obligatorii.

Acest omagiu al statului spaniol pentru victimele COVID-19 intervine pe fondul recrudescenței epidemiei în țară, la aproape o lună după sfârșitul regimului de izolare foarte strict.

În timp ce populația și-a reluat viața, iar frontierele s-au redeschis cu Europa și 12 țări din afara UE, Spania a cunoscut o creștere a numărului de contaminări în ultimele zile.

Autoritățile monitorizează îndeaproape peste 120 de focare active. Cel care îi îngrijorează cel mai mult este situat în Catalonia (nord-est), în jurul orașului Lleida, unde miercuri au reintrat în izolare aproximativ 160.000 de locuitori. Locuitorilor din trei cartiere dintr-o suburbie a Barcelonei li s-a cerut, de asemenea, să rămână în case.

În această regiune și în multe altele, guvernele regionale au înăsprit măsurile, întărind purtarea obligatorie a măștii, chiar și atunci când distanța de siguranță poate fi menținută.

Guvernul socialistului Pedro Sanchez, bombardat cu critici din partea opoziției pentru modul de gestionare a crizei, a decretat la sfârșitul lunii mai zece zile de doliu național pentru victime, cel mai lung doliu de la restabilirea democrației în țară, în 1977.

Spania, a șaptea țară din lume cu cel mai mare număr de decese cauzate de coronavirus, a înregistrat oficial peste 28.400 de decese. Dar, potrivit Institutului Național de Statistică și unui organism public de cercetare, țara ar fi înregistrat de la mijlocul lunii martie între 43.000 și 44.000 de decese. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău