Liderii opoziției din Belarus, apel la grevă

  • 17 August 2020 09:04
Liderii opoziției din Belarus, apel la grevă

Liderii opoziției din Belarus au făcut apel la grevă, după un weekend de proteste masive împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko, acuzat de fraudarea recentelor alegeri care i-au prelungit sfertul de secol de exercitare a puterii.

Potrivit Agenției Reuters, 200.000 de opozanți au participat la Minsk la un marș al libertății, în vreme ce susținătorii lui Lukașenko s-au adunat în paralel pentru ai asculta apelul la apărarea țării în fața ingerințelor străine.


Reporter: Cristina Dumitrescu - Jurnalistul Agenției Reuters a constatat că prezența forțelor de ordine nu a fost vizibilă pe străzile din Minsk.

Este o diferență față de începutul săptămânii, imediat după alegerile prezidențiale de duminica trecută, când poliția a intervenit brutal pentru a pune capăt protestelor. Cel puțin doi oameni au fost uciși, iar aproape 7.000 reținuți, dintre care doar 2.000 au fost eliberați. În paralel cu marșul libertății, la Minsk a avut loc și o adunare a celor care îl susțin pe președinte.

Au fost prezenți sute de oameni, obligați, potrivit unor relatări, să vină la această demonstrație. A participat și Aleksandr Lukașenko, care a afirmat că nu este de acord cu organizarea unui nou scrutin, așa cum vor "forțele străine".

El a mai spus în fața susținătorilor săi că avioane și tancuri ale NATO au fost desfășurate la 15 minute de frontierele țării, acuzație respinsă imediat de NATO.

Înainte de a merge la miting, Aleksandr Lukașenko a avut o convorbire telefonică cu președintele rus, Vladimir Putin, care i-a spus că Moscova este pregătită să asigure sprijin dacă va fi necesar.

Aflat la putere de 26 de ani, Aleksandr Lukașenko s-a mai confruntat cu proteste; de data aceasta, însă, este cel mai puternic val de contestare la adresa modului autoritar în care conduce țara.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău