Liderii instituțiilor UE salută decizia istorică a Danemarcei de a adera la politica europeană de apărare: Suntem mai puternici împreună

  • 02 Iunie 2022 12:22
Liderii instituțiilor UE salută decizia istorică a Danemarcei de a adera la politica europeană de apărare: Suntem mai puternici împreună

Liderii celor mai importante instituții ale Uniunii Europene salută decizia istorică a Danemarcei care a ales, după 30 de ani de neparticipare, să adere la politica de securitate și apărare a UE, scrie caleaeuropeana.ro.

Președintele Consiliului European, Charles Michel consideră că danezii au făcut o „alegere istorică”: „Lumea s-a schimbat de când Rusia a invadat Ucraina. Această decizie va fi în beneficiul Europei și va face atât UE, cât și poporul danez mai sigur și mai puternic”, a scris Charles Michel pe Twitter. 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat mesajul puternic de angajament față de securitatea UE: „Expertiza Danemarcei în materie de apărare este foarte apreciată. Sunt convinsă că atât Danemarca, cât și UE vor beneficia de pe urma acestei decizii. Suntem mai puternici împreună.”

„Salut rezultatul referendumului desfășurat ieri în Danemarca. Poporul danez a decis să elimine clauza de neparticipare de 30 de ani referitoare la apărarea UE. Aceasta este o decizie istorică, care va permite Danemarcei să participe pe deplin la politica de securitate și apărare comună (PSAC) a UE”, a subliniat șeful diplomației UE, Josep Borrell. 

În numele Parlamentului European, Roberta Metsola a salutat votul danezilor pentru Europă mai puternică și mai unită: „Oamenii doresc o Europa mai puternică și mai unită. Acest lucru este reflectat de votul danezilor pentru o cooperare mai strânsă în ceea ce privește politica europeană de securitate și apărare”, a scris președinta Legislativului European. 

O majoritate covârșitoare a danezilor, aproximativ 67%, a votat miercuri în favoarea aderării la politica de apărare a UE, potrivit numărării a 99% din buletinele de vot. 

“În seara asta, Danemarca a trimis un semnal important. Aliaților noștri din Europa și NATO și lui Putin. Arătăm că atunci când Putin invadează o țară liberă și amenință stabilitatea în Europa, noi ceilalți ne unim”, a declarat premierul Mette Frederiksen în fața partizanilor săi, conform Deutsche Welle.

“A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă și este o Europă după”, a adăugat ea.

Rezultatul referendumului desfășurat în Danemarca a fost salutat de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău