Liderii G20 se reunesc în Indonezia pentru un summit influențat de războiul Rusiei în Ucraina și prima întâlnire Biden – Xi. Cu Putin absent, Moscova este pregătită de confruntare diplomatică cu Occidentul

  • 14 Noiembrie 2022 09:14
Liderii G20 se reunesc în Indonezia pentru un summit influențat de războiul Rusiei în Ucraina și prima întâlnire Biden – Xi. Cu Putin absent, Moscova este pregătită de confruntare diplomatică cu Occidentul

Cele mai mari economii ale planetei se reunesc marți și miercuri în Bali, Indonezia, pentru summitul G20 într-un moment dificil pe arena internațională, cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică și economică globală, perturbarea post-pandemică a lanțurilor de aprovizionarea și situația alimentară. Atenția principală este îndreptată către prima întâlnire bilaterală dintre președinții SUA și Chinei, Joe Biden și Xi Jinping, în timp ce liderul rus Vladimir Putin este marele absent al întrunirii, iar occidentalii se vor opune Rusiei și vor face presiuni ca India și China să pună la rândul lor presiuni pe Moscova pentru încetarea conflictului. În premieră la summitul G20 vor participa și noii premieri ai Marii Britanii și Italiei, Rishi Sunak și Giorgia Meloni, dar și cancelarul german Olaf Scholz, cel care la summitul G20 de la Roma din 2021 era ministrul de finanțe al guvernului Angelei Merkel.

Liderii G20 se întâlnesc în circumstanțe foarte diferite de cele pe care gazda, Indonezia, le-a imaginat atunci când a început să planifice summitul anul trecut, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina va influența lucrările summitului chiar și în absența liderului rus, delegația Moscovei fiind reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov, scrie Calea Europeană.

Indonezia, a patra cea mai populată țară din lume și cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a preluat președinția G20 în decembrie 2021 de la Italia cu planuri de a se concentra pe redresarea după pandemia de coronavirus și pe stimularea intereselor națiunilor în curs de dezvoltare, notează Reuters. La finalul summitului, Indonezia va preda Indiei președinția G20.

“Sperăm că summitul G20 poate oferi parteneriate concrete care pot ajuta lumea în procesul de redresare economică”, a declarat președintele indonezian Joko Widodo la începutul unei întâlniri bilaterale cu președintele american Joe Biden de pe insula Bali, unde summitul are loc în această săptămână.

Din formatul G20, care reprezintă aproape două treimi din populația lumii și mai bine de 80% din producția economică globală, fac parte 19 țări industrializate și emergente: Argentina, Australia, Brazilia, China, Germania, Franța, Marea Britanie, India, Indonezia, Italia, Japonia, Canada, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, SUA – și în postura de al 20-lea membru, Uniunea Europeană.

Tonul summitului va fi dat în avanpremiera sa de Joe Biden și Xi Jinping. Cei doi lideri urmează să aibă o întrevedere pentru prima dată de când dețin funcția de șefi de stat în ajunul summitului G20 care reunește cele mai mari economii ale lumii.

Potrivit Casei Albe, Biden dorește să redeschidă dialogul în cursul întrevederii pe care o va avea cu Xi Jinping, dar și să stabilească “garanții” într-un context de tensiuni tot mai mari între Washington și Beijing, informează Agerpres.

Președintele SUA are sprijinul “aliaților și partenerilor” săi pentru această politică a competiției strategice cu China, a declarat jurnaliștilor un oficial american.”Există un sprijin larg pentru intențiile noastre de a construi un teren fertil pentru relația noastră și de a dezvolta în mod responsabil comunicarea”, a adăugat el.

Mize mari cântăresc în întrevederea celor doi lideri pentru a stabiliza relația dintre Beijing și Washington, dar așteptările sunt relativ scăzute, notează AFP.

Cei doi lideri au vorbit la telefon sau prin videoconferință de cinci ori de când Joe Biden a venit la Casa Albă, în 2021, dar s-au întâlnit în perioada în care liderul de la Casa Albă era vicepreședinte în administrația Obama.

Pe lângă refuzul Chinei de a condamna invazia rusă, Washingtonul și Beijingul se află în conflict în privința unor chestiuni care variază de la comerț la drepturile omului în regiunea Xinjiang din China și la statutul Taiwanului.

Președintele Franței va căuta inițierea unei abordări a încetării războiului din Ucraina

Un alt lider occidental, președintele francez Emmanuel Macron, va căuta la summitul G20 din Bali inițierea ”unei logici a dezescaladării” în războiul din Ucraina, care să împace abordarea țărilor dezvoltate cu cea a țărilor din emisfera sudică, cele din urmă dorind încetarea acestui război, au semnalat surse de la Palatul Elysee citate duminică de agenția EFE, relatează Agerpres.

Obiectivul este de a discuta la nivel global ”o logică a dezescaladării” printr-un fel de ”angajament politic”, au declarat aceste surse unui grup de jurnaliști.

Conform surselor de la Elysee, Macron dorește ”menținerea spațiului de cooperare” cu țări precum China, Brazilia, India, Argentina, Mexic sau Africa de Sud, toate prezente la summit. Parisul speră că acest summit va ocaziona și o discuție asupra consecințelor conflictului din Ucraina, care au fost mai dure pentru țările în dezvoltare la capitolele financiar, energetic și alimentar.

Macron va avea în insula indoneziană întrevederi cu președintele chinez Xi Jinping, cu premierul indian Narendra Modi, cu gazda reuniunii, președintele indonezian Joko Widodo, posibil și cu alți lideri.

Președintele francez este unul dintre puținii lideri occidentali care menține deschisă comunicarea cu omologul său rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, nu este prevăzută o întrevedere a lui Macron la summitul din Bali cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care conduce delegația rusă după ce Putin a decis să nu ia parte la summit.

Rusia, prin Serghei Lavrov, se pregătește pentru confruntarea diplomatică cu Occidentul

La summitul ASEAN din Cambodgia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că “militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei și Chinei, poziție prin care Reuters semnalează că șeful diplomației ruse a pregătit confruntarea cu liderii lumii la summitul G20.

Reuniunea din Bali, spre care se îndreaptă Lavrov, este prima la acest nivel după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. 

Potrivit ministrului rus, strategia președintelui american Joe Biden în regiunea indo-pacifică reprezintă o încercare de a ocoli “structurile cuprinzătoare” de cooperare regională și implică “militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei și îngrădirii intereselor rusești în Asia-Pacific”.

Putin prezintă Rusia și China ca lideri ai unei revolte globale împotriva dominației mondiale a SUA în era post-sovietică, în timp ce americanii consideră că din partea rușilor și a chinezilor vin cele mai mari amenințări la nivel internațional.

În premieră la summitul G20 vor participa și noii premieri ai Marii Britanii și Italiei, Rishi Sunak și Giorgia Meloni, dar și cancelarul german Olaf Scholz, cel care la summitul G20 de la Roma din 2021 era ministrul de finanțe al guvernului Angelei Merkel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău