Liderii G20 promit să-și intensifice eforturile pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan și reiterează că nu îi vor recunoaște pe talibani: Vor fi judecați după faptele lor

  • 13 Octombrie 2021 13:42
Liderii G20 promit să-și intensifice eforturile pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan și reiterează că nu îi vor recunoaște pe talibani: Vor fi judecați după faptele lor

Liderii G20 au promis că își vor intensifica eforturile pentru a evita o catastrofă umanitară în Afganistan, dar au precizat că nu îi vor recunoaște pe talibani ca autorități legitime.

„Talibanii vor fi judecați după faptele lor. Ei trebuie să garanteze accesul deplin la asistență umanitară tuturor celor care au nevoie”, este menționat în comunicatul dat publicității la finalul întâlnirii. 

La summitul extraordinar desfășurat prin videoconferință, prezidat de premierul italian Mario Draghi, a cărui țară asigură președinția G20, au participat președintele american, Joe Biden și premierul indian, Narendra Modi, deși actorii cheie regionali, și anume China și Rusia, au fost reprezentați de oficiali de rang inferior: ministrul de externe, Wang Yi, și ministrul adjunct de externe Igor Morgulov.

Cele mai mari puteri ale lumii au avut opinii diferite cu privire la modul optim de gestionare a consecințelor revenirii talibanilor la putere, în luna august, o schimbare care a împins economia țării pe marginea prăpastiei colapsului, crescând riscul unui exod al solicitanților de azil și temerile că Afganistanul va deveni un refugiu pentru teroriști, potrivit Politico Europe

Transmițând semnalul că încearcă să profite de pe urma eșecurilor Occidentului și să-și reafirme influența, Rusia dorește să organizeze discuții cu actorii regionali care sunt programate pentru 20 octombrie. Spre deosebire de reuniunea G20, care i-a exclus pe talibani, Kremlinul dorește să-i invite pe noii conducători ai Afganistanului, ca formă de deschidere față de recunoașterea acestora. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ar fi solicitat, în egală măsură, ca Iranul și Pakistanul să ia parte la întrevederea G20.

Beijingul a solicitat ca talibanilor să li se acorde acces la miliarde de dolari din rezervele valutare înghețate și a solicitat Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional să deblocheze împrumuturile acordate Afganistanului, într-o mișcare apreciată ca încercare de adâncire a  disensiunilor cu Occidentul.

Într-o discuție cu jurnaliștii care a avut loc după întâlnirea G20, Mario Draghi a minimalizat absența lui Vladimir Putin și Xi Jinping, spunând că aceștia au fost implicați pe deplin înainte de reuniune.

La finalul summitului, la care au mai participat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, și președintele Băncii Mondiale, David Robert Malpass, președinția G20 a dat publicității o sinteză a discuțiilor.

Aceasta enumeră „obiective și principii comune” și „linii de acțiune” privind ajutorul umanitar, lupta împotriva terorismului și mobilitatea persoanelor, lucru evidențiat și de Casa Albă într-un comunicat. Potrivit unui oficial italian, textul a fost discutat timp de mai multe zile și a fost aprobat prin consens. În declarație, țările G20 au avertizat că ”prăbușirea sistemului economic și financiar din Afganistan ar avea un impact puternic asupra vieții afganilor și asupra stabilității țării, a regiunii și nu numai”.

În timpul summitului, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un ajutor de urgență suplimentar de 700 de milioane de euro pentru Afganistan și țările vecine, ceea ce ridică suma totală la 1 miliard de euro.

Această finanțare va fi direcționată către organizațiile internaționale de pe teren, în vreme ce ajutorul pentru dezvoltare, care este direcționat prin intermediul guvernului, rămâne înghețat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău