Liderii europeni îi aduc un omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea

  • 31 Decembrie 2022 16:48
Liderii europeni îi aduc un omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea

Mai mulți lideri europeni i-au adus sâmbătă un omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea, care a murit la vârsta de 95 de ani, relatează agențiile internaționale de presă.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat eforturile papei emerit pentru o „lume mai fraternă”, scrie G4Media. 

„Gândurile mele se îndreaptă către catolicii din Franța și din lume, îndoliați de plecarea Sanctității Sale Benedict al XVI-lea, care a lucrat cu suflet și inteligență pentru o lume mai fraternă”, a scris pe Twiter șeful statului francez.

Fostul papă Benedict al XVI-lea a fost „un gigant al Credinței și al Rațiunii”, precum și „o mare personalitate a Istoriei pe care Istoria nu o va uita niciodată”, a reacționat, într-un comunicat, și premierul italian Giorgia Meloni.

„Îi transmit Sfântului Părinte Francis faptul că eu și guvernul meu împărtășim durerea sa și a întregii comunități ecleziale”, a adăugat șefa guvernului de la Roma.

Premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat „întristat” de decesul papei emerit și a salutat memoria unui „mare teolog”.

„Sunt întristat să aflu de moartea papei emerit Benedict al XVI-lea. A fost un mare teolog a cărui vizită în Regatul Unit în 2010 a reprezentat un moment istoric pentru catolicii și non-catolicii din țara noastră”, a scris liderul britanic pe Twitter.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a transmis că, prin decesul lui Benedict al XVI-lea, lumea pierde o „personalitate marcantă” a Bisericii Catolice.

„Ca papă ‘german’, Benedict al XVI-lea a fost un lider special al bisericii pentru mulți, nu doar în această țară”, a scris el pe Twitter.

„Lumea pierde o figură formativă a Bisericii Catolice, o personalitate marcantă și un teolog înțelept. Gândurile mele sunt alături de papa Francisc”, a adăugat Scholz.

Președintele polonez Andrzej Duda a salutat de asemenea memoria fostului papă, despre care a spus că a fost un „colaborator apropiat al Sfântului Ioan Paul al II-lea”.

„Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari teologi ai secolelor XX și XXI, un colaborator apropiat al Sfântului Ioan Paul al II-lea”, precedesorul său polonez la Vatican, și-a exprimat regretul Duda, a cărui țară este extrem de atașată în mod tradițional de credința catolică.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a transmis la rândul său omagiul. „El a transmis un semnal foarte puternic prin demisia sa. S-a considerat în primul rând un servitor al lui Dumnezeu și al Bisericii Sale”, a scris ea pe Twitter.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău