Liderii catalani condamnaţi la ani grei de închisoare fac apel la încetarea protestelor violente din Catalonia

  • 16 Octombrie 19:13
Liderii catalani condamnaţi la ani grei de închisoare fac apel la încetarea protestelor violente din Catalonia

Cei nouă lideri catalani, condamnaţi în această săptămână la mai mulţi ani de închisoare, au solicitat, prin intermediul unei postări comune, încetarea violenţelor din cadrul manifestaţiilor publice ale susţinătorilor mişcării secesioniste din Catalonia, relatează site-ul cotidianului The Guardian, preluat de Mediafax.ro

Apelul făcut de liderii mişcării secesioniste din Catalonia vine în urma avertismentului transmis de Guvernul spaniol, conform căruia acesta va răspunde violenţei manifestată în cadrul pretestelor în mod „ferm, proporţional şi unitar”.

Reacţia autorităţilor spaniole succede celor două nopţi consecutive de violenţă necontrolată, ca formă de protest a catalanilor faţă de decizia Curţii Supreme de a-i aresta pe liderii mişcării secesioniste. Poliţia din Spania a informat miercuri că 30 de persoane au fost arestate în timpul protestelor.

În cadrul unei postări pe Twitter, publicată miercuri dimineaţă, cei nouă catalani condamnaţi au cerut un răspuns de amploare din partea locuitorilor faţă de decizia emisă luni de instanţa spaniolă, însă unul paşnic. „Tot sprijinul pentru mobilizări şi pentru marşuri masive şi paşnice”; „Violenţa nu ne reprezintă pe noi”, au scris liderii arestaţi.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunţat luni că nouă lideri separatişti catalani au primit sentinţe între 9 şi 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona şi în alte oraşe din regiune, soldate cu rănirea a cel puţin 78 de persoane.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chişinău
4,56 °C
nori împrăștiați
Umiditate:64 %
Vint:3,1 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
1 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău