Licitație de miliarde cu învingătorul deja cunoscut (Mold-street)

  • 06 Februarie 2019 09:04
Licitație de miliarde cu învingătorul deja cunoscut (Mold-street)

Cinci companii de transport, distribuție și furnizare a energiei electrice din Moldova au lansat procesul solicitărilor de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2019-31 martie 2020. Licitația este una de formă fiindcă de regulă aceasta e câștigată de compania statului.

Anunțuri au publicat atât companiile statului Moldelectrica (transport), RED Nord (distribuție) și FEE Nord SA (furnizare), cât și companiile grupului spaniol Gas Natural Fenosa (Gas Natural Fenosa Furnizare Energie SRL și Red Union Fenosa SRL, scrie mold-street.com

Procedura a fost inițiată în conformitate cu prevederile Legii cu privire la energia electrică, a ordinului Ministerului Economiei cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind achiziționarea anuală a energiei electrice, precum și anticipând expirarea pe 31 martie 2019 a actualelor contracte de cumpărare a energiei electrice de la SA Energocom.

Volumul de curent electric ce urmează a fi achiziționat se ridică la circa 3,4 miliarde kWh, iar în joc e un contract de peste trei miliarde de lei.

Gas Natural Fenosa, Moldelectrica etc anunță că solicitările de oferte corespunzătoare, au fost expediate tuturor participanților pieței energiei electrice din Republica Moldova. La baza stă criteriul deținerii licențelor de producători și furnizori emise de ANRE, inclusiv participanților relevanți din Ucraina, susține Gas Natural Fenosa.

Chiar dacă Gas Natural Fenosa anunță că a trimis solicitări de oferte la 21 de companii, competitorul principal este cunoscut - compania Energocom, deținută de stat, care deja de mai mulți ani este intermediarul la livrările de energie de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan și companii din cadrul grupului DTEK din Ucraina.

În plus, alți producători care ar putea asigura necesarul Republicii Moldova în afară de aceștia nu sunt. Or din România nu se pot face importuri de curent electric în volume necesare.

De notat că anul trecut a fost doar o singură ofertă pentru furnizarea de energie, ca apoi intermediara statului să semneze contracte de achiziție a energieie electrice de la Cuciurgan și o subsidiară a DTEK și apoi să o livreze companiilor de distribuție și furnizare din Moldova.

În prezent doar 20% din necesarul de energie este asigurat de producția locală, alte circa 20% se importă din Ucraina, iar 60% - de la Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

sursa: mold-street.com

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău