LICHIDAREA BEM: A fi sau a nu fi?

  • 30 Iunie 2015 15:33
LICHIDAREA BEM: A fi sau a nu fi?

În timp BNM și Parlamentul își pasează responsabilitatea pentru criza din sistemul bancar unul pe seama celuilalt, Uniunea Europeană insistă pe lichidarea Băncii de Economii.

UE consideră lichidarea BEM ca unica soluție pentru a depăși dificultățile de ordin financiar cu care se confruntă Republica Moldova. Necesitatea lichidării băncilor cu probleme a fost reiterată de reprezentatul UE în țara noastră, Pirkka Tapiola. 

În condițiile unei crize bancare prelungite, reprezentantul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a reiterat necesitatea lichidării Băncii de Economii, motivând cu faptul că desființarea acesteia va costa mult mai puțin decât naționalizarea ei. Potrivit lui Pirkka Tapiola, în condițiile unui buget auster și pe fundalul problemelor Greciei,  lichidarea instituțiilor financiare care au probleme este singura soluție pentru ca Republica Moldova să rămână un stat stabil din punct de vedere financiar.

„Lichidarea celor trei bănci cu probleme, în special a Băncii de economii ar fi unica soluție rezonabilă în această situație. Este foarte important cum va fi derulat acest proces. Aceasta ar însemna transpunerea costurilor pe umerii bugetului național, si așa auster, deci pe umerii oamenilor de rând. Este foarte important ca să întreprindem pașii necesari fără întârziere. Lichidarea băncilor este o cerință importantă și majoră”, adeclarat Pirkka Tapiola.

Și Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, crede că lichidarea BEM este cea mai bună soluție la moment, însă BNM nu poate lua o decizie în acest sens până când nu va exista o voință politică a Parlamentului și a Cabinetului de Miniștri.

„Naționalizarea BEM va costa mult mai mult lichidarea. Noi nu am avut o decizie politică în acest sens. Dacă banca nu va fi naționalizată, atunci Guvermul trebuie să efectueze câteva măsuri de pregătire a lichidării BEM. Pentru a nu perturba stabilitatea întregului sistem bancar, BNM va urmări care vor fi acțiunile autorităților.Și după aceasta vom lua o decizie”, a declarat Dorin Drăguțan.

În același timp, președintele Parlamentului, Andrian Candu, este de părere că decizia de lichidare a Băncii de Economii ar trebui să aparțină în totalitate Băncii Naționale. Totuși, el a recunoscut că lipsa unui Guvern pe deplin funcțional și a unui Memorandum cu FMI, pun în dificultate BNM. 

Amintim că lichidarea băncilor cu probleme, în special a Băncii de Economii, a fost cerută și de Fondul Monetar Internațional, ca o condiție pentru semnarea unui Acord cu Republica Moldova. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău