Liceeni și pensionari din Hong Kong și-au alăturat forțele pentru un nou miting pro-democrație

  • 30 Noiembrie 2019 14:20
Liceeni și pensionari din Hong Kong și-au alăturat forțele pentru un nou miting pro-democrație

Liceeni și pensionari din Hong Kong și-au alăturat forțele sâmbătă în cadrul primului miting pro-democrație organizat în regiunea administrativă specială în acest sfârșit de săptămână, relatează Reuters și Kyodo, preluat de Agerpres.

Este îngrijorător că mulți protestatari tineri au fost arestați și torturați și au dispărut. Guvernul i-a ignorat pe tineri, pe oamenii de rând, a ignorat încontinuu apelurile la o anchetă independentă și a trimis poliția să-i reprime pe manifestanți", a declarat la protestul desfășurat într-un parc public o profesoară pensionară în vârstă de 64 de ani, Janet Lau.

"Am ieșit în stradă la protestele pașnice din iunie, când erau peste un milion de manifestanți, dar guvernul nu a vrut să asculte solicitările noastre", a spus o femeie de 71 de ani care nu a vrut să-și dea numele, venită cu un taburet de plastic la protest.

La miting s-au adunat câteva sute de oameni, mare parte vârstnici, unii dintre ei în baston, alături de tineri îmbrăcați în general în negru.

Protestele, începute acum șase luni pentru a cere executivului local să renunțe la un proiect de lege privind extrădarea către China continentală, s-au transformat într-o amplă mișcare pro-democrație și de denunțare a folosirii forței de către poliție.

Vineri, poliția a ridicat starea de asediu în campusul Universității din Hong Kong, devenită epicentrul mișcării de protest la jumătatea lunii noiembrie, dar militanți pro-democrație au lansat apeluri la noi acțiuni în zilele următoare, în condițiile în care Beijingul și executivul local refuză încă orice concesie protestatarilor, în pofida victoriei copleșitoare a opoziției pro-democrație la alegerile locale de duminica trecută.

Marți, șefa executivului din Hong Kong Carrie Lam a anunțat că va fi creată o comisie care să identifice originea tulburărilor sociale, și nu pentru a ancheta acuzațiile de violență aduse poliției, așa cum au cerut protestatarii.

"Guvernul nu va face prea multe fără să primească ordine de la Beijing (...). Trebuie să ieșim în stradă, altfel Beijingul va crede că mișcarea s-a calmat", a spus un participant la mitingul de sâmbătă, Bosco Poon, mecanic de aeronave în vârstă de 59 de ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău