Liceele din Chișinău sunt supraaglomerate

  • 08 Iulie 2013 16:28
Liceele din Chișinău sunt supraaglomerate

Din cauza numărului tot mai mic de copii, în unele localități rurale, copiii sunt înscriși în clasa întâi odată la doi ani. Pe de altă parte, în multe din liceele din Chișinău clasele sunt supraaglomerate.

Victorița are 7 ani și în toamnă merge la școală. Bunica ei, Elena, ne spune că inițial părinții au vrut să o înscrie la un liceu de elită din capitală, dar i-au speriat de taxele mari de școlarizare. În consecință, au optat pentru o școală mai aproape de casă.

Un administrator al unui liceu din centrul Chișinăului ne-a spus că, pentru a fi admis, fiecare copil trebuie să susțină un test, iar părinții trebuie să achite o taxă de aproximativ o mie de lei. Chiar și în aceste condiții, în liceu sunt deschise anual până la 6 clase noi, cu câte aproximativ 30 de copii în fiecare.

Potrivit șefului direcției educție a municipiului Chișinău, Tatiana Tverdohleb, aproximativ 7000 de copii sunt așteptați anul aceasta în clasa întâi, în școlile din municipiu. Deși numărul este în scădere de la an la an, acest lucru se simte mai ales în școlile de la periferia orașului, a subliniat Tatian Tverdohleb.

Pe de altă parte, în localitățile cu puțini copii, abia de se adună elevi pentru o singură clasă, cum e și raionului Cimișlia.

De la începutul anului viitor toate școlile vor trece la o nouă formulă de finanțare, conform căreia banii vor fi alocați în funcție de numărul elevilor. Totodată, Ministerul Educației a anunțat că va continua procesul de optimizare a școlilor cu puțini copii prin transformarea acestora în școli primare, centre comunitare sau prin închiderea lor și transportarea elevilor la școlile de circumscripție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău