Lică Sainciuc: „Am spus că nu am loc pentru Lenin în Abecedar”. Cum a apărut prima carte cu grafie latină pentru copii

  • 28 Octombrie 2018 17:33
0%
00:00:00
00:00:00

Probabil că mulți dintre ascultătorii noștri își amintesc de abecedarul decupat din ziare, deoarece zeci de mii de copii au învățat în 1989 literele românești din astfel de abecedare. Pictorul Lică Sainciuc își amintește cum a lucrat la reeditarea ABECEDARULUI cu grafie latină, împreună cu scriitorul Spiridon Vangheli, în 1989, imediat după adoptarea alfabetului latin.

Prima carte cu litere latine a fost „Nani Nani”, povestește pictorul Lică Saiciuc. Cărțulia a apărut într-un tiraj impresionant de 200 de mii de exemplare, iar literele au fost desenate de mână, deoarece tipografiile încă nu aveau tipar latin:

„În `89 a început lupta aceasta acerbă pentru alfabetul latin. La 31 august, Parlamentul a aprobat legea privind alfabetul latin, iar a doua zi, pe 1 septembrie copiii mergeau la școală. Eu am fost la editura pentru copii și zic: „Hai să facem o cărticică cu litere latine pentru copii”. Cei de la tipografie au spus că nu au astfel de litere. Eu am scris toată cartea de mână și Nani-Nani e prima carte pentru copii cu litere latine.  Mulți copiii în loc de abecedar învățau din cărticica „Nani Nani”, pentru că abecedarul nu era colorat. Eu am luat această poezie „Nani Nani” și am făcut din ea un fel de abecedar. Și atunci se zicea că la Tiraspol această carte a fost arsă”.

Cărțile „Albinuța” și „Abecedar” au însoțit copilăria multora dintre noi. Le-am purtat cu grijă în ghiozdane și le-am răsfoit atent pentru a descoperi literă cu literă lumea. Literele și mai apoi cuvintele au prins viață și formă grație ilustrațiilor făcute de artistul plastic, Lică Sainciuc.  Într-un interviu pentru Radio Chișinău, artistul a povestit despre începuturile „Abecedarului” în limba română. 

Abecedarul cu litere latine a fost publicat inițial în ziare, în fiecare săptămână copiii învățau câte o literă nouă. Ulterior, Abecedarul lui Spiridon Vangheli, Grigore Vieru și Lică Sainciuc a fost reeditat în întregime.

„Aici trebuia să fie totul oficial: legea privind alfabetul latin a fost publicată, apoi a urmat directiva și au dat ordin să se facă varianta cu litere latine. Pentru că elevii erau deja la școală, am decis să o facem prin ziare. Acum la calculator e un fleac să faci, dar atunci era complicat: literele se făceau la tipografie, apoi mi le aduceau mie. În fiecare săptămână literele apăreau în ziare: Moldova Socialistă, Viața Satului, Învățământul Public. Primele ziare cu literele latine au apărut în octombrie. Până atunci, copiii învățau literele oral, dar cei curioși învățau după cartea Nani Nani. În anul următor s-a tipărit Abecedarul(...) În „Abecedar” trebuia să fie și Lenin. Eu le zic: „Nu vreau să-l pun pe Lenin”. Mi-au zis că va fi scandal dacă nu-l voi pune. Dar eu am spus că nu am loc pentru Lenin în Abecedar”.

Imagini preluate de pe profilul de facebook personal al pictorului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău