Liberalii au sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificarea Codului electoral

  • 05 Septembrie 2017 12:34
Liberalii au sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificarea Codului electoral

Deputații Partidului Liberal au sesizat Curtea Constituțională în privința conformității cu legea fundamentală a modificării Codului electoral prin care s-a trecut la sistemul mixt de vot la alegerile parlamentare.

Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat într-o conferință de presă că noile modificări încalcă mai multe norme ale Constituției, în special prin faptul că prin schimbarea sistemului electoral a fost afectat principiul egalității votului în alegerea membrilor Parlamentului.

El s-a referit, în particular, la ponderea voturilor, întrucât, deputații aleși în circumscripții uninominale vor ajunge în Parlament obținând un număr diferit de voturi.

În plus, liberalii menționează că vor exista principii diferite la crearea circumscripțiilor uninominale în special a celor pentru regiunea transnistreană și din afara țării.

Amintim că Parlamentul a adoptat la sfârșitul lunii iulie, cu voturile deputaților PDM, PSRM și grupului popularilor europeni, trecerea la sistemul electoral mixt, astfel că 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 – în circumscripții.

Modificarea a fost criticată atât de organizații internaționale, cât și de experți și politicieni de la Chișinău, care au organizat și proteste împotriva modificării sistemului electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău