Liban: Indignare pe rețelele sociale după ce un ministru le-a sugerat femeilor să mai și gătească

  • 16 Noiembrie 2020 19:40
Liban: Indignare pe rețelele sociale după ce un ministru le-a sugerat femeilor să mai și gătească

Ministrul de interne din Liban a provocat indignare pe rețelele sociale după ce a sugerat că femeile ar trebui să mai și gătească, pentru a contrabalansa interzicerea livrărilor la domiciliu duminică, impusă din cauza coronavirusului. Internauții au denunțat remarci "sexiste", relatează AFP, preluat de Agerpres.

Libanul a intrat sâmbătă într-un nou lockdown de două săptămâni pentru a lupta împotriva unei creșteri îngrijorătoare a cazurilor raportate de contaminare cu noul coronavirus. Între măsurile intrate în vigoare se numără și interzicerea livrărilor la domiciliu duminica, foarte practicată de restaurante și supermarketuri.

"Să mai gătească și femeile", a replicat ministrul Mohammed Fahmi unei ziariste care l-a întrebat vineri în legătură cu această interdicție.

Reacțiile nu au întârziat să apară, în special pe internet, unde a început să circule un nou slogan, #"Duminica_nu_gătesc".

"Sexismul dă naștere unei represiuni și unei profunde discriminări împotriva noastră, a femeilor, liderii 'naționali' susțin în mod rușinos inegalitățile", s-a revoltat profesoara universitară Carmen Geha.

"Voi găti bucuroasă în ziua când deșeurile vor fi colectate și reciclate", a ironizat ea, făcând aluzie la starea dezastruoasă a serviciilor publice.

Și bărbații s-au alăturat valului de critici, publicând pe rețelele sociale imagini cu ei la cratiță, cu hashtagul #Fahmi_challenge.

"Scuzați, stimabile ministru, că am gătit azi pentru fiii mei", a scris pe Facebook un internaut care s-a prezentat ca fiind un tată divorțat care își crește singur copiii, alături de o fotografie în care apare servindu-le masa celor doi băieți adolescenți.

"Scuzați-mă că mama lor este medic, la fel ca mine, și șefă de departament în Franța, iar copiii mei și cu mine suntem foarte mândri de ea", a adăugat autorul postării.

În octombrie anul trecut, Libanul a fost scena unei revolte inedite împotriva clasei conducătoare, considerată în mare parte coruptă și ruptă de realitățile din țară.

Furia străzii a fost exacerbată de o criză economică fără precedent, pentru ca în august a.c. explozia unui stoc de azotat de amoniu din portul Beirut să ucidă peste 200 de oameni, ceea ce a determinat din nou o mare parte a opiniei publice să reclame proasta guvernare și neglijența conducătorilor.

Numărul de infectări cu noul coronavirus a crescut după explozia din 4 august, bilanțul total al contaminărilor raportate trecând de 100.000 de la primul caz, înregistrat în februarie, cu un total de aproape de decese atribuite complicațiilor virusului.

Săptămâna trecută, organizația Human Rights Watch a avertizat că ajutorul alimentar și financiar va fi vital în cazul unui nou lockdown în Liban, în condițiile în care peste 55% din cei 6 milioane de locuitori ai țării trăiesc sub pragul sărăciei.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău