Leul moldovenesc se consolidează pe piața valutară

  • 09 Mai 2017 16:06
0%
00:00:00
00:00:00

Leul moldovenesc se consolidează în ultimele zile pe piața valutară. Aprecierea valutei naționale în această perioadă este un fenomen atipic pentru Republica Moldova. Unii experți economici susțin că este vorba despre o creștere artificială, forțată de politica monetară a Băncii Naționale. 

Politica restrictivă promovată de către Banca Națională a Moldovei ar fi una dintre cauzele principale ale aprecierii leului. Însă leul puternic însă nu este avantajos pentru exporturi și i-ar putea afecta pe comercianți, a comentat pentru Radio Chișinău expertul economic Viorel Gârbu.

„Băncile comerciale nu creditează economia, astfel încât în circulație nu sunt suficienți lei, creditele care au fost oferite sunt restituite, iar alte credite noi nu se eliberează, în aceste condiții leul este într-un volum mai mic, iar dacă sunt puțini lei, cu siguranță rata de schimb valutar a monedei naționale față de monedele de schimb va fi mai bună. Exporturile moldovenești pierd din competitivitate, sunt mai scumpe sau exportatorii moldoveni trebuie să-și vândă marfa la un preț mai mic. Acest lucru înseamnă că acești exportatori vor dispune de mai puține mijloace financiare, iar în economia națională se vor investi mai puțini bani, vor fi create mai puține locuri de muncă.”

La sfârșitul săptămânii trecute, dealerii de pe piața valutară evaluau că leul moldovenesc s-ar putea aprecia cu ușurință până la valoarea de 18,5 lei pentru un dolar american, fără ca Banca Națională să procure valută de pe piață. De asemenea, dealerii constată că în prezent se atestă o creștere a cererilor de vânzare a valutei, în paralel cu reducerea cererilor la procurarea acesteia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău