Leul continuă să se întărească în raport cu euro și dolarul

  • 18 Noiembrie 2015 17:16
Leul continuă să se întărească în raport cu euro și dolarul

Experții explică acest fapt prin aprecierea dolarului față de euro pe piețele internaționale, dar și prin stabilirea unui echilibru între importuri și exporturi.

O altă cauză ce vine să întărească valuta națională, potrivit analiștilor, ar fi că Guvernul nu mai pune presiune pe Banca Națională să intervină pentru deprecierea artificială a leului, pentru a compensa deficitul bugetar, care a ajuns la cote critice.

În ultimele două săptămâni, în pofida crizei profunde prin care trece Republica Moldova, leul a recuperat puternic față de principalele valute de referință. Experții explică întărirea leului prin evoluțiile monedei americane pe piețele internaționale, în situația în care în ultimele săptămâni dolarul a înregistrat zilnic valori record ale cursului de schimb față de euro.

Potrivit expertului Roman Chircă, alte cauze care au dus la întărirea monedei naționale sunt revigorarea economiei americane și ieftinirea puternică a petrolului, existența tot mai multor semnale negative din țări care fac parte din zona euro, dar și stabilirea unui echilibru între importuri și exporturi, în condițiile în care rezervele valutare ale BNM de peste 1,7 miliarde de dolari, permit menținerea cursului leu-dolar în limite acceptabile.

„Paritatea euro-leu nu este altceva decât o transpunere a raportului euro-dolar de pe piețele internaționale. În prezent există mai multe semnale de revigorare a economiei americane. Dolarul s-a întărit și din cauza micșorării prețurilor la petrol. Există și semnale negative care vin din zona euro. Plus schimbarea politicii țărilor membre UE de încurajare a exporturilor. În același timp la baza parității valutare stă un echilibru foarte simplu dintre intrările și ieșirile de valută din țară, așa numita balanță de plăți. La acest capitol avem o micșorare a exporturilor ca sursă de venit în valută, avem o micșorare de 35% a remitențelor. Simetric avem o diminuare semnificativă a importurilor, care erau consumatoare de valută, ce menține paritatea leu-valută convertibilă pe linie constantă de plutire.

Pe termen mediu, chiar daca se prăbușesc în continuare remitențele se pune presiune pe valută. Aici linia de apărare vine din zona rezervelor valutare. Momentan aceasta este la valoarea de 1,7 miliarde de dolari, suficient pentru a acoperi pe un termen nelimitat o scădere a remitențelor cu încă 10-15%.

În termen lung dacă scad remitențele din zona vestică, atunci lucrurile se pot complica. Însă la moment putem avea inflație înaltă, neplăți salariale sau pensii, putem să avem scăderea de trai a populației, dar pentru menținerea parității valutare există suficiente resurse. Mai mult menținerea stabilă a acestei parități este o precondiție pentru un eventual plan anticriză de salvare a economiei naționale”, a declarat Roman Chircă.

În opinia lui Veaceslav Ioniță, întărirea leului se explică și prin faptul că Guvernul a încetat să pună presiune pe Banca Națională pentru a deprecia artificial valuta națională, chiar dacă aceasta este unica soluție pentru a completa bugetul de stat și a evita un colaps financiar.

„Aceasta se întâmplă și din cauza că BNM nu se mai conformează rugăminților Guvernului de a deprecia valuta. Altfel spus, dacă Guvernul nu ar fi insistat în repetate rânduri ca Banca Națională să deprecieze valuta, leul moldovenesc ar fi putut fi și mai puternic. BNM s-a aflat între ciocan și nicovală. Ori menținea leul și ajuta populația, ori deprecia valuta și ajuta Guvernul și economia națională. Executivul avea nevoie stringentă de deprecierea monedei naționale, pentru a acumula circa 2 miliarde de lei în buget și a-si onora obligațiunile financiare față de populație. Cu un leu puternic, astăzi bugetul era să fie ”varză”. Unicul instrument pe care îl are Executivul în prezent pentru a face față provocărilor și  situației grave din economie este să deprecieze leul. Este unica modalitate care ar permite statului să se mențină pe linia de plutire și să-și rezolve problemele, iar agenților economici să răsufle mai ușurați.

În același timp, aceasta va pune presiune pe cetățeanul simplu, care și așa a ajuns a limita răbdării. Orice soluție e proastă, iar BNM și Guvernul vor încerca să jongleze între o depreciere a leului pentru a acumula bani la buget și să nu scoată din sărite și mai mult populația, care a ajuns la limita sărăciei”, a declarat Veaceslav Ioniță.

În același timp, pe termen scurt, experții spun că trendul de apreciere a leului față de principalele valute de referință va continua, însă situația s-ar putea deteriora considerabil în cazul în care statul nu va putea restabili relațiile cu principalii donatori internaționali și nu va elabora un plan anticriză care ar îndepărta Republica Moldova de o eventuală intrare în incapacitate de plată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău