Letonia vrea să se alăture Ucrainei, împotriva Rusiei în fața CEDO

  • 10 August 2022 12:00
Letonia vrea să se alăture Ucrainei, împotriva Rusiei în fața CEDO

Letonia a cerut în mod oficial luni Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) să se alăture procedurii ucrainene împotriva Rusiei, notează AFP.

CEDO a anunțat la sfârșitul lui iunie că a înregistrat o cerere interstatală oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, o procedură destul de rară, menită să constate încălcările drepturilor omului comise de Moscova de la începutul invaziei Ucrainei la 24 februarie.

Cererea Kievului se referă la „acuzațiile guvernului ucrainean privind încălcări masive și flagrante ale drepturilor omului comise de Federația Rusă în operațiunile sale militare pe teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022”, a indicat Curtea, brațul judiciar al Consiliului Europei, transmite deigi24.

Dacă instanța acceptă cererea autorităților de la Riga, Letoniei i se va acorda statutul de terță parte.

„Este prima dată când Letonia își exercită drepturile în temeiul articolului 36, paragraful 2, din Convenția drepturilor omului pentru a interveni ca terță parte într-un caz internațional în curs de desfășurare”, a transmis marți Ministerul leton de Externe într-un comunicat citat de Agerpres.

„Cazurile internaționale între țări întregi reprezintă o măsură legală extraordinară, instituită în circumstanțe foarte rare, de obicei în situații în care există preocupări serioase cu privire la încălcări sistematice și continue ale drepturilor omului, în special atrocități în masă și încălcări ale drepturilor omului în cursul conflictelor armate”, a mai indicat ministerul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:7,72 m/s
Thu
1
Fri
8
Sat
11
Sun
5
Mon
0
Arhivă Radio Chișinău