Letonia, de acord cu ideea lui Macron de a fi trimise trupe străine în Ucraina / Statul baltic este dispus să participe

  • 28 Februarie 17:53
Letonia, de acord cu ideea lui Macron de a fi trimise trupe străine în Ucraina / Statul baltic este dispus să participe

Letonia nu se opune desfășurării unor trupe occidentale în Ucraina, a declarat miercuri un oficial leton, după ce președintele francez Emmanuel Macron a sugerat o astfel de posibilitate, respinsă însă între timp de țările susținătoare majore ale Ucrainei în războiul cu Rusia, scrie G4Media.

„Letonia continuă să examineze diferite modalități de consolidare a sprijinului pentru Ucraina. Dacă aliații NATO ajung la un acord pentru desfășurarea de trupe în Ucraina, Letonia ar lua în considerare să participe”, a declarat agenției DPA un purtător de cuvânt al Ministerului leton al Apărării.

La finalul unei conferințe internaționale de susținere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de șefi de stat și de guvern, președintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, „în dinamică nimic nu poate fi exclus” și „trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câștige acest război”.

Primul care a vorbit despre această posibilitate, dar a dezaprobat-o, a fost premierul slovac Robert Fico. Acesta a declarat, înaintea reuniunii găzduite de Franța, că potrivit documentului pregătitor al acesteia mai multe state membre ale UE și ale NATO iau în considerare să trimită soldați în Ucraina prin înțelegeri bilaterale.

Între timp, principalele țări care oferă Ucrainei sprijin militar în războiul cu Rusia, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia, dar și alte state din UE și NATO care au reacționat după declarația lui Macron, s-au delimitat de sugestia acestuia și au asigurat că nu intenționează să trimită trupe combatante pe frontul ucrainean.

 De asemenea, oficiali din cadrul NATO au menționat că Alianța nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia. „NATO și aliații săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014 și l-am intensificat după invazia rusă pe scară extinsă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina”, au semnalat în declarații acordate agenției EFE acești oficiali, neprecizați.

Împreună cu celelalte două state baltice foste republici sovietice (Lituania și Estonia), Letonia oferă Ucrainei în războiul cu Rusia cel mai substanțial ajutor raportat la propriul PIB, respectiv 1,4% din PIB Lituania, 1,1% Letonia și 1,3% Estonia. De asemenea, cele trei state baltice au cerut la Bruxelles cele mai radicale sancțiuni împotriva Rusiei, cum a fost o propunere a Letoniei de interzicere totală în UE a importurilor de cereale provenite din Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău