Letonia a preluat președinția UE, iar Lituania a trecut la euro

  • 13 Ianuarie 2015 10:08
Letonia a preluat președinția UE, iar Lituania a trecut la euro

Începând de joi Lituania a trecut la moneda euro , iar Letonia a preluat președinția semestrială a Uniunii Europene, informează Radio România Actualități.

Letonia a preluat, de joi, președinția semestrială a Uniunii Europene și tot de joi, o altă țară baltică, Lituania a devenit cel de-al 19-lea stat membru din cele 28 care folosește moneda euro.

Letonia anunță că va avea un mandat pragmatic și apropiat de cerințele cetățenilor obișnuiți.

Premierul de la Riga, doamna Laimdota Straujuma: Avem trei priorități clare: competitivitatea prin creștere economică și creare de locuri de muncă, dezvoltarea pieței digitale și angajamentul Uniunii Europene în lume.

O altă țară baltică, Lituania, a sărbătorit la intrarea în noul an aderarea la moneda unică, euro. La Vilnius, la miezul nopții, premierul Lituaniei, Butkevičius, a retras din bancomat prima bancnotă euro. Vicepreședintele Comisieiuropene, fostul premier leton, Valdis Dombrovskis, a cărui țară a aderat deja la moneda unică, a salutat aderarea Lituaniei la zona euro.

Valdis Dombrovskis: Este un moment simbolic nu numai pentru Lituania, dar și pentru zona euro, care rămâne astfel stabilă, atractivă și deschisă pentru alte state.

Beneficiinde de o creștere economică solidă, Lituania speră să atragă mai multe investiții și credite, precum celelalte două țări baltice: Estonia și Letonia, care au trecut la euro în 2011 și respectiv 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău