Leonardo da Vinci, omagiat la Muzeul de Artă
-
09 Octombrie 2019 09:50
O expoziție care reflectă viața și epoca lui Leonardo da Vinci a fost prezentată în cadrul unui eveniment la Muzeul de Artă, marți, 8 octombrie. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Italiei și Ambasada Franței la Chișinău cu ocazia aniversării a 500-a de la moartea pictorului, sculptorului și omului de știință, transmite IPN.
Prezentă la eveniment, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a remarcat că Leonardo da Vinci s-a născut în Italia, iar ultimii săi ani de viață i-a petrecut în Franța. De aici și inițiativa de a organiza un eveniment comun cu partea franceză.
Potrivit ambasadoarei, Leonardo da Vinci nu a fost doar un pictor, era un caz unic care știa să-și aplice calitățile în perioada existenței sale și avea rezultate foarte bune. Pictorul este prezentat ca o personalitate care a dispus de calități științifice foarte evidențiate, fiind o persoană generoasă, umanistă și atentă în raport cu natura.
La rândul său, ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, pe parcursul întregii vieți Leonardo da Vinci a avut două pasiuni: arta și știința. A fost pasionat de inginerie, biologie și medicină.
Tot el, potrivit ambasadorului, a evidențiat inexactitățile trecutului și a schimbat total modalitatea de a trăi, acțiune preluată și de alții din jur. Potrivit diplomatului, pictorul a fost un simbol al prieteniei, al cunoașterii și libertății.
La eveniment au participat mai mulți ambasadori acreditați la Chișinău. Evenimentul a culminat cu o recepție.
Leonardo da Vinci s-a născut în Florența în 1452. A fost numit „arhetipul omului Renașterii”. Majoritatea operelor sale au teme religioase. În afară de acestea, Leonardo a realizat și portrete, a fost și inginer. El a creat modalități foarte fine ale umbrei și ale luminii, în special pentru chipurile și peisajele din fundal. Inovația sa în pictură a influențat arta italiană pentru mai mult de un secol după moartea sa, dar operele sale au trezit numeroase controverse. Una dintre cele mai cunoscute creații ale sale, realizată în anii 1503-1506, este „Mona Lisa” sau „Gioconda”, dar și „Cina cea de taină” în 1503. S-a stins din viață în 1519 în Amboise, o comună în departamentul Indre-et-Loire, Franța.