Legumele cultivate de agricultorii moldoveni, verificate dacă au pesticide sau nitrați

  • 21 Mai 2018 15:48
Legumele cultivate de agricultorii moldoveni, verificate dacă au pesticide sau nitrați

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) verifică dacă legumele din R. Moldova conțin reziduuri de pesticide.

Potrivit ANSA, vor fi prelevate în acest an circa 300 probe de la 25 de tipuri de produse vegetale în scopul determinării conținutului de reziduuri de pesticide și 250 probe de 14 de tipuri de produse în scopul determinării conținutului de nitrați.

„Probele vor fi analizate în laboratoare acreditate, iar într-o probă sunt investigate concomitent în jur de 30 substanțe active. În cazul depistării probelor neconforme, vor fi aplicate măsuri restrictive în vederea excluderii plasării pe piață a produselor ne sigure”, informează ANSA.

Recent inspectorii ANSA au desfășurat verificări la una din cele mai mari gospodării de sere, cea din imediata apropiere de satul Bardar, unde  se cultivă castraveți. Aici au fost prelevate câteva probe pentru investigații de laborator. Analiza prealabilă și monitorizarea procesului de cultivare a castraveților, demonstrează că legumele în aceste sere se cresc în conformitate cu cerințele tehnologice.

În anul 2017 în jur de 500 de probe în scopul monitorizării reziduurilor de pesticide și a conținutului de nitrați. În urma investigațiilor au fost identificate 5 probe neconforme la conținutul de nitrați (varză, ridiche, vânătă) și o probă neconformă la conținutul de reziduuri de pesticide (salată). În toate cazurile Agenția a aplicat măsuri restrictive.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău