Legislație controversată, adoptată de Parlamentul Australiei, care se referă la rețelele sociale
-
04 Aprilie 2019 11:09
Parlamentul australian a adoptat joi o nouă legislație controversată ce prevede pedepse cu închisoarea pentru cadrele de conducere ale rețelelor sociale care nu vor retrage rapid conținuturile extremiste de pe platformele lor, informează AFP, potrivit Agerpres.
Aceste legi, ce survin ca urmare a atacului asupra a două moschei din Noua Zeelandă difuzat în direct pe internet de un adept al supremației rasei albe, au obținut undă verde, miercuri, din partea Senatului, înainte de a fi adoptate a doua zi de Camera Reprezentanților.
Textul declară ilegal faptul de a nu retrage imaginile cu "acte teroriste", omucideri, violuri, torturi și răpiri, și enunță responsabilitățile în materie de rețele sociale și de furnizori de acces.
Platforme precum Facebook și YouTube riscă miliarde de dolari amendă, adică 10% din cifra lor de afaceri, dacă nu își retrag rapid conținuturile respective, iar cadrele lor de conducere riscă până la trei ani de închisoare.
Companiile de tehnologii, experții și avocații fac bloc comun împotriva acestui text, care a trecut de Parlament într-un timp record și a cărui soartă după legislativele așteptate în mai este incertă.
Premierul conservator al Australiei, Scott Morrison, care se află într-o poziție delicată pentru acest scrutin, a evocat responsabilitatea giganților internetului. "Marile grupuri de rețele sociale au responsabilitatea de a lua toate măsurile posibile pentru a se asigura că produsele lor tehnologice nu sunt exploatate de teroriști ucigași", a spus el.
Partidul Laburist de opoziție și-a făcut publice rezervele, însă a votat în favoarea textului.
La 15 martie, un extremist australian a ucis 50 de credincioși în două moschei din Christchurch, oraș din Insula de Sud a Noii Zeelande, și a difuzat în direct imaginile pe Facebook. La câteva ore după masacru, gigantul tehnologic a dat asigurări că a retras rapid 1,5 milioane de copii ale înregistrării video.