Legislația națională cu privire la serviciile medicale de reproducere va fi aliniată la directivele europene

  • 19 Octombrie 2022 16:01
Legislația națională cu privire la serviciile medicale de reproducere va fi aliniată la directivele europene

Legislația națională ce reglementează domeniul sănătății reproducerii, transplantului de țesuturi și celule va fi actualizată și aliniată la prevederile legislației europene. Comisia protecție socială, sănătate și familie a susținut un proiect de modificare a mai multor acte legislative, pe care îl va propune pentru dezbateri în plenul Legislativului.

Proiectul prevede eliminarea din Legea privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane a excepției cu referire la organele, țesuturile și celulele reproductive, organele, țesuturile și celulele embrionare și fetale (inclusiv celulele hematopoietice embrionare).

De asemenea, urmează a fi modificat cadrul legislativ privind condițiile generale de acordare a serviciilor medicale de reproducere umană de către prestatorii de servicii medicale publici și privați, cu condiția acreditării și autorizării acestora potrivit normelor în vigoare. Proiectul reglementează un șir de activități ce însoțesc nemijlocit asistența medicală a reproducerii: consimțământul beneficiarilor, procedura de fertilizare in vitro, conservarea și crioconservarea celulelor sexuale, a gameților, precum și decongelarea acestora, donarea, transportarea, inclusiv transfrontalieră.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de deputații Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, Adrian Belîi, Maria Pancu, Ana Oglinda, în colaborare cu Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Transplant, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău