Legendele Olimpiadelor: Spyros Louis, primul campion olimpic la maraton

  • 20 Iulie 2012 16:23
Legendele Olimpiadelor: Spyros Louis, primul campion olimpic la maraton

Mai sunt doar 15 zile până la Jocurile Olimpice de la Londra. Radio Chișinău continuă seria celor mai interesante povești din Istoria Jocurilor Olimpice moderne.

Spyros Louis este primul campion olimpic al celei mai dure competiții atletice, maratonul. Cărăușul de apă grec care a participat la prima ediție a Olimpiadelor moderne înscris de fostul său comandant din armată, a intrat în istoria sportului mondial după ce a trecut primul linia de sosire în cursa de 42 de kilometri și 195 de metri a ediției de acum 116 ani.

Spyros a pornit în cursă cu o portocală primită în dar înainte de cursă de la iubita sa. Pe drum, fiindcă întrecerea avea loc în ziua Sfintelor Paște, păstorul grec a mai primit câteva ouă fierte și pască de la femeile care stăteau pe marginea drumului pentru a urmări cursa atleților. Pe la jumătatea cursei s-a așezat pe iarbă, le-a mâncat, iar apoi s-a oprit la o cârciumă unde a băut două pahare de vin, după care a reluat cursa. De la hangiu a aflat că puțin concurenți trecuseră înaintea lui. Încet-încet, pe măsură ce se apropia de linia de sosire, i-a văzut pe câțiva dintre ei. Prăbușiți în iarba de lângă drum, li se terminase oxigenul. Intrarea pe stadion a fost una triumfală, fiind prima probă câștigată de inventatorii olimpiadelor și de gazdele acestei prime ediții. La sosire a fost așteptat de regele Constantin al Greciei, care l-a întrebat ce își dorește ca recompensă pentru această medalie. „Un măgăruș și o căruță să car apa mai ușor” a spus campionul.

Posteritatea i-a fost mai recunoscătoare, numele modestului campion al maratonului modern fiind împrumutat stadionului Olimpic din Atena, acolo unde au revenit, în 2004, Jocurile Olimpice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău