Legendele Olimpiadelor: Primul campion al epocii moderne

  • 20 Iulie 2012 16:18
Legendele Olimpiadelor: Primul campion al epocii moderne

Mai sunt doar 16 zile până la cel mai important eveniment sportiv al anului, Jocurile Olimpice, care se desfășoară în acest an la Londra.

Cea mai populară întrecere sportivă a planetei, care se desfășoară o dată la patru ani, adună marii performeri ai planetei, în lupta pentru cele mai prețioase trofee ale atleților, medaliile olimpice. Cu o istorie de 116 ani, edițiile moderne ale Olimpiadelor au și povești minunate care trebuie spuse și ascultate de iubitorii sportului.

Orice poveste are un început, de aceea vom vorbi astăzi despre primul campion al epocii moderne, care a venit de peste Ocean pentru a primi cea dintâi medalie a Jocurilor Olimpice, de la Atena, din anul 1896.

Călătoria sportivilor americani s-a făcut cu trenul și cu vaporul până la destinație. James Connolly, un tânăr student, povestea că au plecat pe data de 20 martie, știind că jocurile Olimpice debutează peste o lună.

Imediat însă ce Connolly s-a cazat la hotel, doi membri ai comisiei de concurs au venit în camera sa și l-au informat că primul concurs olimpic, cel de triplusalt, la care era înscris și Connoly, debutează în câteva ore. Șeful delegației americane nu ținuse cont de diferența de calendar care era de 12 zile, așa că sportivii de peste Ocean ajunseseră la Atena în chiar ziua de debut a Jocurilor Olimpice.

Connoly a avut la dispoziție patru ore până la intrarea în concurs, reușind să își ia echipamentul și să se încălzească pentru sărituri. Încercările sale au fost salutate cu ovații de publicul atenian, Connolly devenind primul campion olimpic modern.

Întoarcerea acasă nu a fost nicidecum una triumfală. Plecase fără a anunța pe nimeni, așa că a aflat cu stupoare că fusese exclus de la Universitatea Harvard, unde studia. În gară nu l-a așteptat nimeni. Diploma olimpică era închisă într-un tub de carton lung de un metru. Connoly mai avea o cupă de argint și una de aur, oferite de regele Constantin al Greciei, un bust al unui grec celebru, învelit în hârtie, o coroană olimpică din ramuri de măslin, dar și 20 de metri de mătase, cadou pentru mama sa.

Medalia olimpică și-o pusese într-un buzuna al pantalonilor.

Connoly a fost jurnalist, a scris 25 de cărți fiind și corespondent de război. Pe când avea 81 de ani, Universitatea Harvard a dorit să își scuze gestul din 1896, conferindu-i titlul de Doctor Honoris Causa. Connoly a refuzat însă…

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău