Legendele Olimpiadelor: Gimnasta care a obținut ultimul zece la o Olimpiadă

  • 26 Iulie 2012 16:16
Legendele Olimpiadelor: Gimnasta care a obținut ultimul zece la o Olimpiadă

19 medalii la Olimpiade, dintre care șase de aur. Nu, nu este palmaresul unui stat cu tradiție în lumea sportului, ci este cel al unei singure sportive, performanță care o recomandă în galeria celor mai importante figuri ale olimpismului modern.Dacă prima notă de 10 acordată în concursul de gimnastică la o Olimpiadă a venit pentru o reprezentantă a României, pare oarecum…

19 medalii la Olimpiade, dintre care șase de aur. Nu, nu este palmaresul unui stat cu tradiție în lumea sportului, ci este cel al unei singure sportive, performanță care o recomandă în galeria celor mai importante figuri ale olimpismului modern.

Dacă prima notă de 10 acordată în concursul de gimnastică la o Olimpiadă a venit pentru o reprezentantă a României, pare oarecum normal ca ultima notă maximă acordată la cea mai mare competiție sportivă a lumii să fie trecută tot în dreptul unei românce, Lavinia Miloșovici.

De 20 de ani, nicio gimnastă din lume nu a mai reușit să repete mostra de perfecțiune cu care bănățeanca Lavinia a închis concursul de la Barcelona din 1992. Cea cunoscută în lumea gimnasticii mondiale cu porecla „Milo”, nu a fost doar un sportiv de excepție, ci și un caracter de fier, atâta timp cât a stat în arenă.

Sugestiv, din acest punct de vedere este concursul olimpic de la Atlanta 1996. O serie incredibilă de accidentări au lăsat echipa României cu un om mai puțin, în momentul în care se afla pe primul loc în clasament. Cu o notă mai puțin la fiecare aparat trebuia să fii nebun ca să mai visezi la o medalie. A fost momentul în care Lavinia și-a intrat în rol.

A devenit omul de care echipa avea nevoie. După fiecare evoluție a fetelor tricolore le îmbrățișa și le încuraja, mobilizându-le să se concentreze. La finalul concursului, România ocupa poziția a treia, dar era un bronz care valora mai mult decât aurul care li s-ar fi cuvenit fetelor pentru eroismul lor. A urmat revanșa, patru din cele cinci medalii de aur ale concursului individual fiind confiscate de sportivele românce.

O victorie a sufletului și a ambiției, împotriva unei soarte ce părea să le stea împotrivă. „Milo” s-a retras în 1996, după Olimpiada amintită mai devreme. Este singura sportivă din lume care a câștigat un titlu olimpic sau mondial la fiecare aparat de gimnastică și unica performeră care a reușit să fie pe podium la toate competițiile majore la care a participat de-a lungul carierei sale de 5 ani în gimnastică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău