Legea privind dreptul de autor, nefuncțională. Artiștii acuză AGEPI de falimentarea domeniului

  • 17 Ianuarie 2023 08:12
Legea privind dreptul de autor, nefuncțională. Artiștii acuză AGEPI de falimentarea domeniului

Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe este nefuncțională! O spun titularii drepturilor de autor, potrivit cărora legea aprobată anul trecut de Parlament contribuie la falimentarea domeniului și este inadmisibilă într-un stat candidat la eurointegrare. Potrivit titularilor drepturilor de autor, documentul elaborat de AGEPI a creat un vid legislativ care nu face altceva decât să încurajeze pirateria, notează IPN.

Potrivit noii legi privind dreptul de autor și drepturile conexe, asociațiile de profil urmau să fie avizate de către AGEPI și să obțină statut de organizație de gestiune colectivă, însă până în prezent, niciuna nu a obținut acest aviz. Ceea ce înseamnă că în prezent, orice utilizare a operelor muzicale la radio, TV sau în localurile de agrement nu are nicio acoperire legală. Respectiv, nu are loc nici plata remunerației pentru autori.

„La trei luni de la data intrării în vigoare a noii legi, nicio asociație obștească nu a primit aviz de la AGEPI de a activa ca organizație de gestiune colectivă. Ceea ce înseamnă că domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe este în afara cadrului legal și orice utilizare a operelor muzicale la radio și tv se realizează nelegitim”, a spus președintele Asociației „Copyright”, Liviu Știrbu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

În același timp, doctorul habilitat în științe tehnice, Eugeniu Turuta, spune că prin crearea unui vid legislativ, este promovată pirateria la nivel de țară, fapt inadmisibil într-un stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Eugeniu Turuta spune că noua lege a fost aprobată în interesul marilor companii care importă echipamente tehnice și care anterior erau obligate să achite o taxă de 3% remunerație compensatorie.

„Legea actuală nu funcționează. Cred că acest lucru s-a făcut în interesul marilor companii care importă echipamente, de la care se încasează remunerația compensatorie. Operele muzicale, clipurile video, cărțile, în mare parte se distribuie prin internet. Cu sau fără permisiunea autorilor, operele sunt plasate pe anumite servere. Când asta se face fără permisiunea autorilor, asta este piraterie. Dar autorii nu sunt în stare să controleze toate descărcările operelor lor de pe internet, de aceea în UE s-a luat decizia de a permite descărcarea operelor fără permisiunea autorilor, dar echipamentele prin intermediul cărora se face acest lucru, ca de exemplu, televizoare, telefoane, să fie taxate la import. Asta înseamnă remunerația compensatorie, care anterior era de 3%, acum e de doar 0,3%” a spus Eugeniu Turuta.

Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe a fost aprobată de Parlament la 28 iulie 2022 și a intrat în vigoare la 10 octombrie 2022. Documentul a fost elaborat de Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală cu scopul de a oferi „un grad ridicat de protecție autorilor și titularilor de drepturi de autor și conexe”.  Reprezentanții AGEPI nu au comentat, deocamdată, acuzațiile aduse autorilor legii.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău