Legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale: „În lista sancțiunilor internaționale sunt două categorii de persoane: cele condamnate deja și cele bănuite”

  • 15 Aprilie 13:33
Legea privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale: „În lista sancțiunilor internaționale sunt două categorii de persoane: cele condamnate deja și cele bănuite”

Legea votată de către Parlament în prima lectură, cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaționale îi va limita pe cei vizați puternic în acțiunile economice, consideră analistul Ion Tăbârță. În același timp, potrivit comentatorului, prevederea ce se referă la posibilitatea retragerii cetățeniei Rep. Moldova persoanelor aflate pe lista de sancțiuni trebuie abordată cu atenție, așa încât acest lucru să nu fie colacul de salvare pentru cei care au comis infracțiuni. Acest proiect, de fapt, nu e despre ridicarea cetățeniei, a declarat pentru Radio Chișinău unul dintre autorii inițiativei, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, precizând că legea stabilește anumite detalii tehnice, de procedură.

Analistul Ion Tăbârță este de părere că legea votată de către Parlament în prima lectură, la finele săptămânii trecute, cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaționale îi va limita pe cei vizați puternic în acțiuni, în special economice. Chiar și așa, comentatorul subliniază că prevederea legii ce se referă la posibilitatea retragerii cetățeniei Rep. Moldova peroanelor aflate pe lista de sancțiuni trebuie abordată cu mare atenție.

 „Este important de văzut dacă retragerea cetățeniei moldovenești, de exemplu, lui Ilan Șor, care are și cetățenia Israelului, dacă acest lucru nu ar face imposibilă tragerea la răspundere aici în Rep. Moldova și să nu fie un argument în plus pentru cei din Israel să nu-l extrădeze, în condițiile în care el s-ar afla acolo. Da, pe de o parte, desigur, activitate lor economică este limitată destul de serios, da pe de altă parte, această chestiune trebuie abordată atent…pentru ca acest lucru să nu fie și un argument și posibilitate pentru ei ca să nu fie trași la răspundere pentru ilegalitățile comise în trecut și pentru ce ei sunt judecați, iar unii, precum Șor, condamnați în Rep. Moldova”, precizează Tăbârță.

Proiectul, de fapt, nu e despre ridicarea cetățeniei, a declarat pentru Radio Chișinău unul dintre autorii proiectului, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, precizând că legea stabilește anumite detalii tehnice, de procedură.

„- Dle Grădinaru, acest lucru nu complică tragerea la răspundere a persoanei?  

- Dar noi nici nu am spus că aceasta se va întâmpla. Asta decide președintele. În lista sancțiunilor internaționale sunt două categorii de persoane: persoane condamnate deja pentru săvârșirea anumitor fapte și persoane bănuite. Probabil ar fi utili să folosim această prevedere în privința celor condamnate. Pentru că în cazul celor bănuiți, corect spuneți, ar putea îngreuna problema cu tragerea la răspundere penală…”, a afirmat Grădinaru.

La finele săptămânii trecute, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul cu privire la aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Potrivit autorilor, scopul este de a asigura aplicarea eficientă și exhaustivă a măsurilor restrictive internaționale. Documentul conține anumite concretizări despre categoriile de persoanele care vor fi incluse pe lista persoanelor asociate subiectului restricției. De asemenea, autorii au propus includerea Serviciului Fiscal de Stat și a Agenției Servicii Publice pe lista autorităților cărora SIS le va remite ordinul despre aprobarea sau modificarea listei persoanelor asociate subiecților restricțiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău