Legea prin care familiile cu venituri mici vor primi compensații la energie sub formă de bani în noul sezon de iarnă, aprobată de Parlament
-
15 Noiembrie 2024 15:15
Parlamentul a aprobat, astăzi, 15 noiembrie, în lectură finală o serie de amendamente la Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice prin care familiile cu venituri mici vor primi compensații la energie sub formă de bani în noul sezon de iarnă. De asemenea, deputații au votat mai multe proiecte de ajustare a legislației Republicii Moldova la acquis-ul european, transmite Radio Chișinău.
La ședința plenară au fost aprobate câteva proiecte de lege care vizează armonizarea legislației Rep.Moldova la standardele Uniunii Europene. De asemenea, deputații au ratificat o serie de acorduri privind dezvoltarea infrastructurii, prevenirea evaziunii fiscale și un acord de împrumut pentru îmbunățirea calității educației și au aprobat mai multe proiecte pentru modificarea Codului contravențional și a unor acte normative.
Deputații au adoptat în lectura finală proiectul de modificare a Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, inițiat de un grup de deputați din Partidul Acțiune și Solidaritate. Conform noilor prevederi ale legii, cetățenii cu venituri reduse vor primi, în sezonul de încălzire 2024-2025, compensații la energie acordate sub formă de plată monetară, fără a mai fi incluse în facturile de plată. Pentru implementarea proiectului sunt necesare cheltuieli de peste 1,1 miliarde de lei care vor fi acoperite din buget.
De asemenea, proiectul de lege privind alinierea cadrului normativ privind prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului la legislația Uniunii Europene a fost adoptat în primă lectură. Adoptarea proiectului de lege elaborat de Ministerul Justiției în colaborare cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, are drept scop și oferirea condițiilor pentru aderarea cât mai rapidă a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro.
Parlamentul a votat și un acord propus spre ratificare ce vizează armonizarea legislației privind redresarea și rezoluția băncilor la standardele UE. Proiectul de lege elaborat în acest sens de Banca Națională a Moldovei, are drept obiectiv garantarea faptului că băncile au o capacitate suficientă de absorbție a pierderilor și de recapitalizare. Totodată, inițiativa legislativă precizează condițiile de finanțare în cadrul aplicării instrumentelor de rezoluție, din contul fondului de rezoluție și al fondului de acoperire a depozitelor bancare.
A fost votat în prima lectură și un proiect de lege elaborat de Ministerul de Interne, care are drept scop combaterea migrației ilegale și excluderea lacunelor legislative. În legislația națională vor fi introduse reglementări mai clare privind procedura luării în custodie publică a străinilor. Astfel, luarea în custodie se va dispune pentru o perioadă de până la 30 de zile, iar perioada de prelungire nu va putea depăși șase luni consecutiv. În cazul străinului declarat indezirabil, perioada de prelungire nu va putea depăși 12 luni.