Legea marțială decretată de Putin a intrat în vigoare în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova

  • 20 Octombrie 2022 11:34
Legea marțială decretată de Putin a intrat în vigoare în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova

Legea marțială decretată de președintele rus Vladimir Putin a intrat joi în vigoare în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, transmite EFE.

În plus, Putin a acordat puteri sporite șefilor anumitor regiuni din Rusia pentru ca aceștia să adopte măsuri de securitate care vizează populația și infrastructurile critice.

Decretul prezidențial privind impunerea legii marțiale a fost ratificat miercuri de Consiliul Federației (Senatul Rusiei).

Putin nu doar că a întărit controlul în noile ''achiziții teritoriale'', scrie EFE, ci a sporit, prin intermediul altui decret, măsurile de securitate în întreaga țară, îndeosebi în cele șase regiuni de la frontiera cu Ucraina, în afara peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, transmite Agerpres.

Începând de joi, liderii regiunilor ucrainene ocupate, aflate sub incidența legii marțiale, pot evacua locuitorii către alte zone, pot introduce un regim special de intrare și ieșire din teritorii și pot restrânge libertatea de mișcare a rezidenților.

''Regimul de la Kiev, după cum bine se știe, refuză să recunoască voința și alegerea oamenilor'', a declarat Putin într-o reuniune prin videoconferință a Consiliului Securității Rusiei, în încercarea de a justifica măsurile anunțate.

Secretarul Consiliului Apărării și Securității Naționale a Ucrainei, Oleksii Danilov, a denunțat faptul că legea marțială impusă în teritoriile ucrainene ocupate este ''o crimă care trebuie condamnată la ONU, care a fost deja comisă de Rusia în Crimeea și care a rămas nepedepsită''.

''Legea marțială a lui Putin este o pregătire pentru deportarea în masă a populației ucrainene în regiuni defavorizate ale Rusiei pentru a schimba compoziția etnică a teritoriului ocupat'', a explicat înaltul oficial ucrainean pe contul său de Twitter. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău