Legea cu privire la gazele naturale va fi modificată: Furnizorul va fi obligat să stocheze rezerve de gaze naturale

  • 06 Aprilie 2022 12:04
Legea cu privire la gazele naturale va fi modificată: Furnizorul va fi obligat să stocheze rezerve de gaze naturale

Activitatea de trading pe piața gazelor în Rep. Moldova va fi încurajată și reglementată, iar furnizorii de gaze vor fi obligați prin lege să asigure cantitățile necesare de consum pentru o perioadă de cel puțin două luni de iarnă, potrivit unor amendamente aprobate astăzi de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, transmite Radio Chișinău.

Proiectul legii urmărește fortificarea securității energetice a țării, mai ales după ce, la finele anului trecut, monopolistul rus „Gazprom” a redus furnizarea gazelor către Rep. Moldova. Documentul își propune să crească nivelul de transparență și să elimine manipulările pe piața gazelor. Documentul reglementează, în premieră, activitatea de trading și stabilește clar că de securitatea energetică va fi responsabil Guvernul. Secretarul de stat în domeniul Energeticii, Constantin Borosan:

„Se introduce activitate de trading de gaze naturale cu cerințe de licențiere simplificate și cu activitate exclusiv pe piața angro de gaze naturale. Un element esențial, care vizează atenuarea crizelor energetice, include completări prin care furnizorii de ultimă opțiune sunt obligați să asigure stocarea gazelor naturale într-o țară vecină pentru o cantitate suficientă pentru acoperirea consumului de gaze naturale pe parcursul a două luni de iarnă.”

Rep. Moldova ar urma să stocheze în depozite până la 400 de milioane de metri cubi de gaze, a spus Constantin Borosan, răspunzând la o întrebare a deputatei socialiste, Inga Sibova:

Sibova: - Dvs. măcar aproximativ ne puteți spune cât constituie acest volum pentru două luni de iarnă? Brosan: - În dependență de anul sezonier – 300 sau 400 milioane de metri cubi de gaze. Pentru a diminua, a reducere impactul asupra consumatorilor, aceste volume vor fi stocate eșalonat pe parcursul mai multor ani.

Proiectul mai prevede că ANRE va fi abilitată cu atribuții suplimentare în sensul eliminării abuzurilor și manipulărilor pe piața gazelor, după cum i-a explicat Constantin Borosan deputatei PAS, Valentina Manic:

Manic: Prin acest proiect, Dvs. urmăriți excluderea abuzurilor. Ca să înțeleagă toată lumea care abuzuri vor fi excluse? Brosan: Oferă dreptul ANRE de a efectua investigații pe piața gazelor naturale. Aceasta urmează să se întâmple și pe piața energiei electrice, când vom promova proiectul de lege. Vizează comportamentul participanților la piața de gaze naturale.”

Proiectul de lege, care urmează să fie dezbătut în plenul Parlamentului, mai reglementează interacțiunea Guvernului cu sectorul de gaze, gestionarea rețelelor de gaze și descrie modalitățile de penalizare a operatorilor de pe piața gazelor pentru încălcările admise.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău