Legea cu privire la denumirile geografice, aprobată de Executiv

  • 31 Ianuarie 13:25
Legea cu privire la denumirile geografice, aprobată de Executiv

Denumirile tuturor obiectelor geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, sate, orașe, regiuni etc., vor fi reglementate de o nouă lege, aprobată astăzi de Executiv. Documentul stabilește atribuțiile autorităților în acest domeniu și specifică criteriile generale pentru denumirile geografice, ce țin de limbă și ortografiere, a relatat pentru MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Guvernului.

Conform proiectului, la stabilirea denumirilor geografice se vor lua în considerare caracteristicile istorice, etnice, lingvistice și activitatea de bază a populației locale și se vor exclude denumirile asemănătoare sau cele care pot crea confuzii.

Autoritățile publice care inițiază procesul de atribuire sau de schimbare a denumirilor vor solicita avizul consultativ al Comisiei naționale pentru denumiri geografice. Ulterior, denumirea propusă va fi inclusă în Registrul denumirilor geografice.

În prezent, domeniul denumirilor geografice în Republica Moldova nu este reglementat de legislația națională, iar activitățile conexe acestui proces, pe parcursul anilor, au fost realizate în cadrul Academiei de Științe a Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
43,29
Cer senin
Umiditate:21 %
Vint:2,57 m/s
Wed
33
Thu
32
Fri
29
Sat
27
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău