Legea copy/paste care poate duce la dispariția micilor benzinării (Mold-street)

  • 22 Mai 14:11
Legea copy/paste care poate duce la dispariția micilor benzinării (Mold-street)

Presată de timp și politicieni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) încearcă să elaboreze o nouă Metodologie de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, care să corespundă modificărilor din legislație, se arată într-un material realizat de Mold-street.md.

Potrivit sursei citate, se constată, însă, că Legea privind piața produselor petroliere ajustată de Parlament este plină de lacune, iar aplicarea ei întocmai ar putea duce la dispariția companiilor mici.

ANRE nu va stabili prețurile la carburanți

Pe 20 mai, ANRE a organizat prima rundă de consultări publice privind noua metodologie, instituția fiind obligată să adopte documentul până pe 14 iunie.

Chiar în debutul ședinței, directorul ANRE, Eugen Carpov, a menționat că noua lege conține prevederi care pot fi interpretate în moduri diferite, precum și lacune care fac dificilă elaborarea unei metodologii ce să poată fi aplicată în practică.

Totodată, el a precizat că Agenția nu va stabili prețuri-plafon, adică maxime, responsabilitatea fiind pe seama fiecărei companii petroliere.

Andrei Adam, Șeful departamentului pentru licențiere, monitorizare și control din cadrul ANRE a făcut o scurtă prezentare a situației de pe piață, apoi a menționat unele neconcordanțe.

„Legea prevede că companiile petroliere trebuie să stabilească atât prețurile cu ridicata, cât și cele cu amănuntul. Dar companiile care vând combustibil doar cu amănuntul nu pot face aceste calcule, pentru că nu se ocupă cu importul. Și există 84 de astfel de companii, care dețin 306 de stații de alimentare”, a spus Adam. 

Altfel spus, aplicarea legii ar putea lovi în special în micile companii și nu în operatorii mari, așa cum se laudă politicienii.

Legea contravine standardelor de contabilitate

Ana Groza, director executiv al Asociației Investitorilor Străini (FIA), a menționat mai multe prevederi din legea adoptată de Parlament, care se bat cap în cap cu legislația în vigoare.

Potrivit ei, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a carburanților nu pot fi determinate separat pentru fiecare lot de produs importat, întrucât companiile petroliere vor fi nevoite să calculeze un preț maxim de fiecare dată când efectuează o procedură de import, indiferent de cantitatea acesteia.

Citiți conitnuarea pe Mold-street.com

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Tue
26
Wed
28
Thu
26
Fri
26
Sat
28

Curs oficial BNM 27 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2850 0.0203
USD 18.0497 -0.0272
RON 4.3249 0.0043
UAH 0.6685 -0.0000
RUB 0.2436 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău