Legea apelor va fi modificată

  • 10 Aprilie 2023 11:53
Legea apelor va fi modificată

Ministerul Mediului a anunțat pentru mâine consultări publice pe marginea proiectului hotărârii de Guvern pentru modificarea Legii apelor, transmite MOLDPRES.

Proiectul este inițiat în contextul neconcordanțelor identificate prin misiunile de audit ale Curții de Conturi, precum și în scopul realizării angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova - Uniunea Europeana și a Tratatului de constituire a Comunității Energetice.

Problemele ce urmează a fi clarificate și revizuite sunt axate pe prejudicierea bugetului de stat și poluarea ireversibilă a corpurilor de apă. „Prejudicierea bugetului de stat este cauzată de un șir de factori, cum ar fi: desfășurarea activității de întreprinzător în lipsa autorizației pentru folosința specială a apei; delimitarea, gestiunea și folosirea deficientă a corpurilor de apă. Totodată, urmare a examinării prevederilor legale în Legea apelor au fost identificate disproportionalități și lacune de reglementare, inclusiv conflicte de norme, care nu permit aplicarea clară, coerentă și uniformă a prevederilor privind procedura de autorizare a folosinței speciale a apei. Aceste probleme și deficiențe au fost evidențiate și de Agenția de Mediu în procesul de eliberare a autorizațiilor pentru folosința specială a apei”, indică Ministerul Mediului.

Aspectele de bază ce urmează a fi revizuite se referă în special la regimul proprietății în domeniul resurselor de apă; cerințe specifice față de gestionarea bazinelor/iazurilor; întreținerea construcțiilor hidrotehnice; autorizația de mediu pentru folosința specială a apei etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău