LED-urile viitorului ar putea fi făcute din solzi de pește

  • 13 August 2022 16:44
LED-urile viitorului ar putea fi făcute din solzi de pește

Poate suna ciudat, dar LED-urile viitorului ar putea veni din mare. Potrivit oamenilor de știință de la Institutul de Tehnologie Nagoya (NITech), din Japonia, solzii de pește pot fi transformați în LED-uri surprinzător de eficiente cu destul de puțină energie, scrie descopera.ro.

Descoperirea a fost făcută de către profesoara Yunzi Xin, profesorul Takashi Shirai și masterandul Kai Odachi. Ceea ce au descoperit este că solzii de pește (provenite din deșeurile de pește) pot fi transformați într-o formă super-eficientă de nanostructură de carbon, numită nano-ceapă de carbon (CNO), cu o relativă ușurință. Aceste CNO-uri de pește pot fi folosite pentru a face LED-urile viitorului foarte puternice și eficiente.

CNO-urile convenționale sunt deja utilizate într-o varietate de industrii, inclusiv biomedicină și imagistică, datorită abilității lor fantastice de a conduce electricitatea și căldura. Din păcate, CNO-urile sunt extrem de complicate și ineficient energetic de fabricat folosind metodele actuale, iar procesul poate fi chiar toxic (sau scump). Dar acest lucru este posibil să se schimbe.

De ce sunt solzii potriviți pentru LED-urile viitorului?

Deosebit de interesant este faptul că cercetătorii nu știu cu adevărat de ce solzii de pește fac CNO-uri „excepționale”. Dar ei emit ipoteza că natura de absorbție a microundelor și conducătoare de căldură a colagenului găsit în solzi poate fi răspunsul, notează Popular Science.

„Remarcabil la această abordare este faptul că este nevoie de catalizatori complecși, nici de condiții dure, nici de timpi lungi de așteptare; solzii de pește pot fi transformați în CNO în mai puțin de 10 secunde!”, spune echipa de cercetători.

Descoperirea va aduce progrese în mai multe domenii

Deci, cât de bune sunt aceste noi CNO-uri pe bază de pește? Potrivit dr. Shirai, „CNO-urile prezintă o emisie de lumină vizibilă ultra-luminoasă cu o eficiență (sau randament cuantic) de 40%. Această valoare, care nu a mai fost atinsă până acum, este de aproximativ 10 ori mai mare decât cea a CNO-urilor raportate anterior, sintetizate prin metode convenționale”.

Și este posibil ca aceste evoluții să își facă loc nu numai în produsele de iluminat pentru fotografie, ci și în televizoare, monitoare și multe altele.

„Proprietățile optice stabile ne-ar putea permite să fabricăm filme flexibile emisive cu suprafață mare și dispozitive LED. Aceste descoperiri vor deschide noi căi pentru dezvoltarea ecranelor de ultimă generație și a iluminatului”, spune dr. Shirai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău