Lectura a ajutat oamenii să treacă mai ușor prin pandemie, director adjunct al BNRM
-
23 Iunie 2021 19:07
Biblioteca Națională a Republicii Moldova găzduiește patru conferințe zonale online, până pe 29 iunie. Activitățile întrunesc bibliotecarii de pe întreg teritoriul țării. „Conferințele zonale sunt o platformă excelentă pentru un schimb de idei și experiențe”, a declarat pentru IPN Vera Osoianu, director adjunct al BNRM.
Pandemia a prins lumea bibliotecarilor pe nepregătite. Timp de câteva luni aceștia au fost în totală confuzie, însă treptat și-au regrupat forțele și au încercat să facă măcar ceea ce pot pentru comunitățile lor. „Dacă facem niște concluzii privind activitatea în timpul pandemiei, cele zece luni din 2020, ne dăm seama că au fost o catastrofă pentru biblioteci, pentru că toți indicatorii principali care vorbesc despre necesitatea, impactul bibliotecii în comunitate, au fost în descreștere. Au fost o soluție serviciile în bază de tehnologii, iar 85% din bibliotecile publice teritoriale dispun de tehnologii grație unui proiect internațional” , a precizat Vera Osoianu.
Bibliotecarii care au avut acces la tehnologii au putut să lucreze cu utilizatorii în această perioadă. Iar ce care nu au avut acces la tehnologii au stat cu ușile închise și unicul lucru pe care au putut să-l facă a ținut de procesele interne. „Acum, când bibliotecile își deschid ușile lent și cu mare grijă, apar multe probleme specifice zilei de azi, dar mai ales care vor spori în amploare în viitor. E vorba de carantinizarea cărților, care e o problemă și va spori pe măsură ce tot mai mulți utilizatori se vor întoarce în biblioteci. O altă problemă e respectarea distanței fizice, pe măsură ce bibliotecarii vor reveni la serviciu, la activități în grup și evenimente în spații fizice. Am vorbit despre prioritățile liderilor bibliotecari fiindcă, pentru a demonstra revitalitatea bibliotecilor, bibliotecarii vor trebui să lucreze foarte mult, vor trebui să demonstreze organelor locale că biblioteca e necesară pentru comunitate. Le-am sugerat să-și definească clar prioritățile și să fie claritate în ceea ce au de făcut, cum procedează, pentru că atunci când sarcina e clară, știi mai bine cum să delegi responsabilitățile”, a remarcat Vera Osoianu.
Directorul adjunct al BNRM a mai spus că o prioritate este și siguranța personalului și a utilizatorilor. În primele luni de pandemie, bibliotecile și-au închis ușile, iar acest lucru nu poate continua la nesfârșit. O altă prioritate este plasarea necesităților utilizatorului în centrul activității bibliotecarului, evitarea formalităților exagerate, pentru că bibliotecile câteodată se țin de formalități, iar pandemia a demonstrat că au avut de câștigat cei care s-au orientat foarte repede în situație, și anume serviciile simple au venit în ajutorul utilizatorilor. Ceea ce le recomandăm e ca în timpul imediat următor să se concentreze pe ajutorul comunității în drumul spre recuperare”, a îndemnat Vera Osoianu.
Directorul adjunct a precizat că ieri s-a desfășurat prima din cele patru conferințe zonale, în care au fost încadrate raioanele de nord ale Republicii Moldova. Mâine și poimâine se vor desfășura altele două, pentru zona de centru, iar pe 29 iunie, o conferință care va încadra zona de sud. „Fiecare zonă întrunește în jur de 10 raioane și municipii. În formatul acesta e mai ușor să se implice toți cu experiențele lor. Așa, ideile bune, practicile de calitate, pot fi replicate în alte biblioteci, e un veritabil schimb de experiență. Vorbim în special despre prioritățile anului. Anul 2021 a fost declarat anul fortificării digitale a activității bibliotecare. Pandemia a arătat că cei care au avut tehnologii, site-uri, blog-uri, pagini pe rețele sociale, au putut mai ușor să ajungă la utilizatori. Cei care nu au avut tehnologii, s-au limitat doar la telefoanele de masă. Vom vorbi despre implicarea bibliotecarilor în promovarea științei deschise, despre digitalizarea activității proceselor de activitate, despre incluziunea digitală și, foarte important, despre promovarea lecturii pentru că lunile de pandemie au arătat că lectura a ajutat oamenii să treacă mai ușor prin pandemie. Atât lectura în format digital, cât și cea în format tradițional. Atunci când librăriile și bibliotecile au fost închise, a rămas schimbul interpersonal și bibliotecile pe care fiecare le avea în casă”, a remarcat Vera Osoianu.
În zona 1 a conferinței au fost implicați bibliotecarii din Bălți, Briceni, Dondușeni, Edineț, Florești, Glodeni, Drochia, Ocnița și Sângerei.