Leancă va discuta la București aderarea R.Moldova la UE, în timp ce relațiile cu România, la nivel prezidențial, bat pasul pe loc

  • 27 Ianuarie 2018 13:04
Leancă va discuta la București aderarea R.Moldova la UE, în timp ce relațiile cu România, la nivel prezidențial, bat pasul pe loc

Vicepremierul moldovean pentru integrare europeană, Iurie Leancă, va face o vizită la București pentru discutarea posibilității depunerii cererii de aderare la Uniunea Europeană în timpul președinției României din 2019. Asta, în timp ce relațiile la nivel prezidențial Chișinău - București bat pasul pe loc la un an de la alegerea lui Igor Dodon.

Republica Moldova trebuie să își fortifice dialogul cu Uniunea Europeană și să continue reformele, iar după alegerile parlamentare de la sfârșitul acestui an, dacă va rămâne o guvernare pro-europeană, să inițieze discuțiile pentru depunerea cererii de aderare, a declarat Iurie Leancă. El a menționat că intenționează să efectueze o vizită la București în timpul apropiat pentru a discuta despre posibilitatea depunerii cererii de aderare la UE în timpul președinției rotative a României din 2019.

„Voi merge la București, voi începe un dialog cu prietenii de acolo, pentru a evalua care sunt șansele noastre, ce ar putea să se întâmple, ce ar trebui să se întâmple în UE, la noi, acum, după alegeri, pentru a ne mișca. Când se va face acest lucru va depinde foarte mult – eu așa am zis, 70%-80% – de ceea ce se va întâmpla în Republica Moldova până și în mod special după alegeri și, în rest, de evoluțiile din cadrul Uniunii Europene”, a declarat Iurie Leancă.

Totodată, Iurie Leancă a declarat că a discutat la Bruxelles și despre interconectarea rețelei de gaze și a celor electrice cu România.

În timp ce guvernul și majoritatea parlamentară de la Chișinău se declară pro-europene și optează pentru o bună cooperare inclusiv cu România, președintele Igor Dodon se erijează drept un adept fervent al apropierii Republicii Moldova de uniunea eurasiatică patronată de Rusia.

În mai bine de un an de la preluarea mandatului de președinte, Igor Dodon nu a avut nici o întrevedere cu președinții Ucrainei și României, state vecine ale Republicii Moldova. O adresare a acestuia către președintele Klaus Iohannis să viziteze Republica Moldova a rămas fără un răspuns oficial. Acum două luni, Klaus Iohannis declara că va transmite răspunsul la timpul oportun, dar recent ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la un post de televiziune că Igor Dodon a neglijat cutumele diplomatice.

„La momentul când a fost lansată public această invitație, noi am considerat că poate această modalitate de a anunța public o intenție înainte ca acea intenție să fie concretizată sub forma unui răspuns nu este poate tocmai în conformitate cu normele și cutumele diplomatice. Or, dacă suntem două state care ne respectăm reciproc, cred că și astfel de lucruri trebuie să fie cumva luate în considerare. Această invitație este în analiza Administrației Prezidențiale de la București”, potrivit lui Daniel Ioniță.

În același timp, experți de la Chișinău consideră că pentru Republica Moldova ar fi prematur să se gândească la o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Nici situația internă din Uniunea Europeană, nici cea din Republica Moldova nu sunt favorabile unui asemenea demers, susține analistul politic Ion Tăbârță. Lucrurile s-ar putea schimba în câțiva ani, dar pentru aceasta este nevoie reforme reale și nu de declarații politice, potrivit expertului.

„Republica Moldova ar trebui [...] să implementeze reforme reale, dar nu reforme de PR politic și reforme la televizor. Dacă lucrurile se vor schimba în bine în doi-trei ani, atunci de ce nu? Dar până atunci nu cred că putem vorbi despre faptul ca Republica Moldova să depună cerere pentru a se integra în Uniunea Europeană”, a subliniat el.

Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană s-au deteriorat după jaful din sistemul bancar din 2014 și criza politică din 2015. Guvernarea de la Chișinău a fost criticată de partenerii europeni și din cauză că a schimbat sistemul electoral, vara trecută, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, precum și din cauza restanțelor în implementarea reformelor, în special în domeniul justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău