Lavrov: Dislocarea trupelor NATO pe teritoriul României are „un caracter provocator și destabilizator” (Revista presei)

  • 14 Februarie 2017 10:17
Lavrov: Dislocarea trupelor NATO pe teritoriul României are „un caracter provocator și destabilizator” (Revista presei)

Revista presei internaționale

Presa internațională acordă în continuare atenție situației din România, pe lângă alte teme de larg interes, între care efectele Brexit sau tratatul comercial convenit de Canada cu Uniunea Europeană.

"Parlamentul României a aprobat referendumul privind lupta împotriva corupției", titrează Washington Post, precizând că este vorba de o propunere a președintelui Iohannis, care acum va trebui să anunțe calendarul consultării populare cu caracter consultativ. O măsură adoptată pe fondul protestelor care la București au continuat, după cum remarcă multe cotidiane străine. "Zeci de mii de oameni au ieșit din nou în stradă, cerând demisia guvernului pe care îl acuză că a încercat să atenueze legislația anticorupție", relatează The Guardian. Le Soir, ca și Le Monde, The Telegraph sau Rzeczpospolita sunt doar câteva din jurnalele care scriu că protestatarii au format un drapel uriaș, publicând și fotografii de la demonstrația nocturnă. "Furia și neîncrederea alimentează protestele care continuă neabătut în România", observă New York Times. Cât despre protestatari, aceștia "sunt tineri, se coordonează prin intermediul Facebook, Twitter și Firechat, cântă împreună și îngheață împreună, fluturând steaguri române și scandând când pe clădirile care îi adăpostesc pe cei aflați la putere sunt proiectate cuvintele 'rezistență' sau 'demisia'", constată Der Spiegel. Și evidențiază că "imaginile acestei revolte s-au răspândit în toată lumea" și prezintă "o mișcare pașnică lansată de societatea civilă de curând deșteptată și îndreptată împotriva vechii elite a țării". "Protestatarii sunt proeuropeni, UE fiind văzută cu ochi buni în România pentru că a adus în țară statul de drept și creștere economică, și sunt perseverenți, adunându-se seară de seară de aproape două săptămâni", mai citim în Der Spiegel. Iar din Spania, sub titlul "România, o țară cangrenată de corupție", El Pais reamintește tragedia de la Clubul Colectiv care "ilustrează amploarea problemei corupției" care continuă să infecteze viața românilor. Și tot România este zilele acestea în atenția internațională ca urmare a dislocării de echipament NATO în mai multe state din Europa de Est. Un demers despre care ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de ziarul bulgar Trud, susține că are "un caracter provocator și destabilizator". La rândul său, comisarul european pentru politici de vecinătate, Iohannes Hahn, intervievat de Die Zeit, atenționează că în Balcanii de vest "este suficientă doar o scânteie" pentru destabilizarea situației. Iar la întrebarea dacă naționaliștii au devenit mai vocali în Balcanii de vest pentru că Uniunea Europeană a devenit mai vulnerabilă, comisarul european a răspuns că "Rusia nu mai stă cu mâinile încrucișate, iar UE a trebuit să facă față încercărilor de ridicare a unor ziduri de apărare", consemnează publicația germană. Consultând agenda europeană, mai multe ziare europene inserează articole despre Acordul de liber-schimb UE-Canada.

Le Figaro menționează că tratatul are mulți opozanți în UE, care "se tem de consecințele asupra locurilor de muncă, a calității produselor, a protecției produselor cu origine protejată, a sănătății și a mediului". "Acordul comercial cimentează inegalități, excluziune politică și favoruri făcute corporațiilor care alimentează grupuri de extremă dreapta din Europa", punctează EUobserver. Pe de altă parte, Financial Times atenționează că "Franța este pe cale să depășească limita deficitului bugetar impusă în zona euro". Pentru presa britanică, marea preocupare rămâne însă ieșirea insulei din blocul comunitar și consecințele sale. Pe fondul scăderii numărului muncitorilor veniți din alte state din Uniunea Europeană să lucreze în Regatul Unit, "economia britanică începe să se confrunte cu deficit de forță de muncă", relatează The Guardian. Și tot The Guardian relevă că un document care a făcut obiectul unei scurgeri de informații arată că cei 1,2 milioane de "britanici stabiliți în alte țări europene ar putea fi penalizați pentru eșecul guvernului de la Londra de a le garanta viitorul cetățenilor europeni aflați în Regatul Unit". Și între timp, cea mai mare firmă de consultanță europeană Roland Berger recomandă companiilor comunitare "să evite investițiile în Marea Britanie din cauza incertitudinii care marchează ieșirea insulei din UE". În fine, multe din cotidianele străine publică din nou imaginea care a fost premiată la concursul internațional al fotografiilor de presă. Este vorba despre imaginea asasinului ambasadorului rus la Ankara, surprinsă de fotograful turc Burhan Ozbilici. "Juriul a salutat curajul fotojurnalistului agenției Associated Press", constată la Libre Belgique și îl citează pe unul din membrii juriului, potrivit căruia "a fost o decizie foarte dificilă, dar până la urmă am avut impresia că imaginea anului era o imagine explozivă, care stă cu adevărat mărturie despre ura manifestată în epoca noastră".

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău