Laura Codruța Kövesi, despre sistemul anticorupție din Ucraina

  • 16 Mai 2018 12:33
Laura Codruța Kövesi, despre sistemul anticorupție din Ucraina

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kövesi, a comentat pentru agenția ucraineană UNN (Ukrainski Naționalni Novini) conflictul existent între instituțiile anticorupție din Ucraina, subliniind că, pentru ca sistemul anticorupție să funcționeze cu succes, este necesară o delimitare clară a competențelor autorităților, deoarece, în procesul de combatere a corupției, este important să se înțeleagă cine este responsabil pentru deciziile luate.

"Din câte cunosc, (în Ucraina, n.red) există mai multe autorități care se ocupă cu investigarea corupției. Pot să vă vorbesc despre este ceea ce am făcut noi în România pentru a avea rezultate eficiente în lupta împotriva corupției. De exemplu, avem o structură specializată, cu o jurisdicție unică de combatere a corupției la nivel înalt. Când există un singur organism responsabil, iar acesta nu își face treaba, știi cine poartă responsabilitatea în acest sens. Dar când ai două organisme, două structure cu aceleași atribuții sau cu atribuții similare, atunci aceste instituții se pot acuza reciproc că nu își îndeplinesc sarcinile. O altă condiție pentru rezultate efective este independența procurorilor noștri și o legislație corespunzătoare. Acest lucru oferă procurorilor instrumentele adecvate pentru investigarea cazurilor de corupție" - a explicat Laura Codruța Kövesi, răspunzând unei întrebări referitoare la problema dezvoltării unui sistem anticorupție în Ucraina.

Șefa DNA a mai menționat că o componentă importantă în acest sens este independența politică a procurorilor și a judecătorilor.

Referindu-se la cooperarea cu organele ucrainene de combatere a corupției, Laura Codruța Kövesi a declarat că o astfel de cooperare este în desfășurare, partea română oferind consultanță colegilor ucraineni pe tema dezvoltării sistemului anticorupție.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău