Lansări și prezențe valoroase la Congresul Eminescologilor din acest an, asociat Zilei Culturii Naționale (AUDIO)

  • 31 August 17:48
0%
00:00:00
00:00:00

Cea de-a IX-a ediție a Congresului eminescologilor în acestă an este asociată Zilei Culturii Naționale și are loc în regim on-line, având genericul “Eminescu universal, Eminescu în noi traduceri”. În cadrul evenimentului sunt prezentate mai multe noutăți editoriale dedicate marelui poet, ale eminescologilor din Țară și de peste hotare, a declarat în ajunul evenimentului academicianul Mihai Cimpoi, pentru Radio Chișinău:

Vom lansa noile cărți ale eminescologilor care au apărut în ultimul timp – ale celor din Țară, dar și de peste hotare. E vorba de Tudor Nedelcea cu un volum important ”Eminescu”, Zinovie Cârlugea, cu un dictionar important ”Oamenii din vremea lui Eminescu”, despre personalitățile cu care a comunicat marele poet. În cadrul Festivalului va fi prezentată și o ediție biblioflă, care cuprinde 60 de poezii de dragoste, apărute la editura Gunivas din Chișinău. Eminescologul italian Juzeppe Manita va lansa volumul ” Eminescu e la letteratura italiana”, care conține studii comparate ale creației marelui poet român și ale unor importanți scriitori italieni”, a menționat Mihai Cimpoi.

Criticul literar Mihai Cimpoi va prezenta în cadrul evenimentului două volume proprii - ”Titu Maiorescu în perioada Eminescu”, apărut în colecție Eminesciana a  editurii Junimea din Iași și volumul ”Titu Maiorescu și lumea noastră postmodernă”, editat la Târgoviște:

În primul caz e vorba de o premieră absolută, până acum nu s-a publicat un asemenea volum. El adună absolut toate textele lui Maiorescu, marele critic, primul editor al lui Eminescu, care a împlinit anul acesta 180 de ani de la naștere.  Cel de-al doilea volum a fost deja lansat la festivalul Eminescu la Dumbrăveni, Suceava”, a specificat scriitorul.

De asemenea în cadrul Congresului din acest an va participa cu o comunicare și cosmonautul român, Dumitru Prunariu. Precum a menționat Mihai Cimpoi, prezența Domniei sale a fost anunțată anul trecut, dar cosmonautul nu a reușit să participe din cauza unui program încărcat în cadrul unor comisii internaționale pentru spațiul cosmic. Prezentarea lui Dumitru Prunariu, cu genericul “Cosmogonie – mit și cunoaștere” va fi prezentată on-line și în scris în cadrul Congresului din acest an, a specificat academicianul Mihai Cimpoi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,6 m/s
Mon
16
Tue
15
Wed
13
Thu
14
Fri
12

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău