Lansarea proiectului AGGRI: 55 milioane USD pentru dezvoltarea zootehniei și sistemelor de irigare

  • 19 Decembrie 2023 16:26
Lansarea proiectului AGGRI: 55 milioane USD pentru dezvoltarea zootehniei și sistemelor de irigare

Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI) a fost lansat, astăzi, la Chișinău, relatează serviciul de presă al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Acesta are o valoare de 55 milioane dolari SUA, urmând să fie implementat până în anul 2029.

Conform sursei citate, au fost integrate în calitate de domenii și direcții prioritare de intervenție pentru dezvoltarea durabilă a agriculturii atât dezvoltarea sectorului zootehnic, cu accente pe reziliența energetică, modernizarea fermelor și sporirea șeptelului cu genetică performantă, dar și reabilitarea a 3 sisteme centralizate de irigare, indispensabile pentru a spori reziliența sectorului agricol la schimbările climatice.

Printre domeniile prioritare se mai numără consolidarea capacităților instituționale ale entităților de profil: AIPA, ANSA, Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, crearea centrelor de excelență veterinară care vor asigura informarea și prestarea de servicii crescătorilor de animale ș.a.

Vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat importanța proiectului pentru R. Moldova.

„Proiectul este un nou început pentru agricultura ca la carte. Accentul de bază, în anii următori, va fi pus pe 2 segmente: zootehnie și sistemele de irigare. Reabilitarea sistemelor de irigare este vitală pentru raioanele din sudul țării și problemele identificate în cadrul vizitelor de lucru confirmă de fiecare dată acest fapt. Deci, circa 25 milioane USD vor fi acordate pentru 3 sisteme de irigare și în jur de 21 milioane – pentru zootehnie și produse de nișă. Odată ce vom crea sistemul cap-coadă de dezvoltare a zootehniei, rezolvăm problema unui lanț valoric. În câțiva ani de dezvoltare a zootehniei, se va schimba structura semănăturilor. Trebuie să producem
ceea ce este necesar creșterii animalelor. Doar așa vom avea plus-valoare, locuri de muncă, sate pline cu oameni și agricultori bogați”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea.

Oficialul s-a mai referit și la faptul că ministerul este într-un amplu proces de transpunere a legislației UE în legislația națională, iar domeniul agricol fiind unul complex, necesită eforturi semnificative. În acest sens, proiectul AGGRI va sprijini armonizarea continuă a cadrului legislativ și normativ național la cerințele UE. Pe plan instituțional, proiectul va oferi suport pentru activitățile care vizează fortificarea capacităților MAIA și ANSA prin instruirea personalului implicat în definirea și implementarea politicilor în domeniul siguranței alimentelor.

Proiectul AGGRI va sprijini, în mod decisiv, și sectorul zootehnic. Va fi implementat un program de granturi de până la 1 milion de dolari per beneficiar, care va ajuta crescătorii de animale să-și sporească productivitatea, să îmbunătățească nivelul de respectare a standardelor de producție și calitatea produsului finit.  Investițiile eligibile sunt: construcția sau modernizarea exploatației zootehnice; dotarea exploatației cu tehnică /utilaj/echipament, cu unitate de procesare a furajelor, cu abator staționar sau mobil; achiziționarea animalelor de prăsilă; investiții în eficiența energetică a exploatației (stații de biogaz și panouri fotovoltaice).

Beneficiarii vor trebui să aibă o contribuție proprie de 50% din costul investiției.
 
„Proiectul AGGRI este cel mai recent proiect semnat cu Guvernul Republicii Moldova. Investițiile care vor fi făcute în cadrul proiectului, vor face ca agricultura să devină mai competitivă, conformată la standardele UE  și mai
rezilientă la schimbările climatice”, a menționat Inguna Dobraja, directoarea de țara a Băncii Mondiale în Republica Moldova.
 
În cadrul proiectului se planifică interconectarea Sistemului Centralizat de Irigare (SCI) „Tudora” cu SCI „Caplani” (raionul Ștefan Vodă), pentru a fi repuse în circuitul irigabil circa 3700 ha de terenuri agricole. Va fi acordat
suport pentru reabilitarea SCI „Tețcani” și interconectarea acestuia cu SCI „Corjeuți” (Briceni). De asemenea, investiții vor fi efectuate pentru reabilitarea SCI Etulia, care se bazează pe captarea apei din lacul Cahul.
Reabilitarea acestui sistem ar aduce în circuitul irigat aproximativ 3500 ha de teren fertil în care domină culturile de câmp și plantațiile pomicole.
 
Proiectul AGGRI este finanțat în baza unui Acord de împrumut cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău