Lansarea primelor 5 volume ale colecției „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”

  • 16 Mai 2019 18:45
Lansarea primelor 5 volume ale colecției „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”

Lansarea primelor 5 volume ale colecției „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”, coordonată de istoricii Marius Diaconescu și Andrei Sora de la Universitatea din București, a avut loc astăzi la Biblioteca Națională din Chișinău. Colecția propune o ediție de articole, selectate din toate publicațiile periodice din anii 1917-1920 referitoare la Unire, iar primele 4 volume cuprind articole din ziarele basarabene din acea perioada, relatează Radio Chișinău.

Colecția a fost apreciată de cei prezenți la lansare – studenți, elevi, profesori, oameni de cultură de la Chișinău, ca fiind una de excepție în ce privește valoarea ei pentru istorici, dar și pentru cei care doresc să-și cunoască trecutul.

Doctorul în istorie Silvia Grosu, profesor al facultății de Jurnalism și științe ale comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, a menționat efortul enorm pe care îl depun în această muncă filantropică cei 11 studenți și coordonatorii lor, istoricii Andrei Sora și Marius Diaconescu de la Universitatea din București, efort de care vor beneficia pe deplin cei ce doresc să-și cunoască propria istorie nefalsificată:

Acesta e o muncă enormă de a descifra toate aceste articole din aceste ziare vechi. Ele s-au îmbibat cu praf, literele s-au șters, căci ne-au fost interzise, retrase din circuit și au stat în niște depozite… nici nu vă imaginați în ce condiții … Procesul de digitalizare este totuși încetinit în raport cu gradul de deteriorare al acestor colecții. Noi în Republica Moldova nu le avem decât la Arhiva Națională și acelea nu tocmai complete. La alte biblioteci, chiar la cea Națională, cea a Academiei mi-au propus câteva numere de un ziar, câteva de altul… Dar noi avem nevoie în cercetare de întreaga colecție, pentru a urmări evenimentul, pentru a aduce adevărul așa cum merităm să-l cunoaștem, nu așa cum ni l-au plasat alții, fiindu-le lor convenabil.

Autorii au încheiat munca asupra volumelor 6, 7 și 8 pe care  le vor lansa în curând, inclusiv la Chișinău. Istoricul Marius Diaconescu, afirmă că acesta este aportul la idealul pe care și l-au propus înaintașii noștri realizând actul Unirii:

Lansăm aceste volume și aici la Chișinău pentru a promova aceste cărți în mijlocul istoricilor și publicului interesat din Chișinău, care vor să cunoască mai multe despre Unire. Unirea a început aici, în 27 martie, iar pe 1 decembrie s-a încheiat la Alba Iulia. E un proces care trebuie văzut în întregimea sa. Atunci toți românii s-au gândit să fie într-o singură țară. Nimeni atunci, la 1918, nu s-a gândit să existe 2 state românești, așa cum sunt astăzi. Și poate că avem datoria, la 100 de ani distanță, să ne reamintim de acest ideal, de a avea un singur stat românesc.

Colecția „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei” va cuprinde 12 volume, autorii propunându-și s-o lan

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău