Lansarea filmului documentar ”Tătărești, centrul Basarabiei”

  • 05 Decembrie 2013 13:45
Lansarea filmului documentar ”Tătărești, centrul Basarabiei”

Satul Tătărești din raionul Strășeni a devenit subiectul unui film documentar, realizat de regizorul și co-scenaristul basarabean, Gheorghe Mârzenco.

Prin prisma unei localități, filmul, intitulat  ”Tătărești, centrul Basarabiei”, redă istoria dramatică a întregii Basarabii, printre care deportările și genocidul regimului sovietic de ocupație. Evenimentul se încadrează în suita de manifestări culturale organizate de Institutul cultural Român ”Mihai Eminescu” cu ocazia Zilei Naționale a României. 

Pe fundalul unor imagini emoționante, filmul oglindește într-un mod cronologic istoria satului Tătărești începând cu textul hrisovului lui Petru Rareș din anul 1529, devenit documentul de botez al localității, până la activități ale localnicilor din prezent. Un capitol separat al documentarului este dedicat crimelor și terorii instaurate în urma ocupației ruso-sovietice a Basarabiei după anul 1940.

Materialele istorice prezentate în documentarul realizat pe parcursul mai multor ani, au fost extrase, potrivit regizorului Gheorghe Mârzenco, originar din satul Tătărești, nu doar din Arhiva Națională dar și din arhivele din Odesa, Moscova, Berlin.

Este o drama imensă relatată într-un prim film documentar care spune istoria întregii Basarabii, ne-a declarat după vizionarea filmului Istoricul Ion Varta, Director general al Arhivei Naționale și pe care l-am regăsit cu câteva intervenții și în film.

Filmul a stârnit emoții în rândul spectatorilor unii dintre care au fost victime directe ale regimului.

Producătorul filmului Gheorghe Mârzenco susține că acest film este doar prima dintr-o serie de documentare pe care intenționează să le realzieze la aceeași temă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău