Lansarea cărții „Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709−1714) în Imperiul Otoman. Calabalâcul de la Varnița”

  • 23 Mai 2019 19:20
Lansarea cărții „Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709−1714) în Imperiul Otoman. Calabalâcul de la Varnița”

Cartea „Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709−1714) în Imperiul Otoman. Calabalâcul de la Varnița”, a fost lansată astăzi la Muzeul de istorie națională. Autorul, Robert R. Denndorf, un pasionat de istorie, originar din România, care locuiește de mai multe decenii în Germania, prezintă istoria regelui suedez, ajuns pe meleagurile noastre, relatează Radio Chișinău.

Figura regelui suedez, Carol al XII-lea, cunoscută și redată de istorici renumiți precum Voltaire, Nicolae Iorga, istoricul ieșean Veniamin Ciobau și alții, l-a pasionat pe Robert Denndorf într-atât, încât de mai bine de 8 ani a lucrează asupra cărții, pe care a scris-o inițial în germană, iar apoi a tradus-o și în limba română. A fost inspirat de curajul regelui suedez, care ca un adevărat apărător al poporului său a dorit să le dea o lecție agresorilor și și-a păstrat demnitatea și spiritul în cele mai grele împrejurări, spune Robert Dendorf: 

„Cartea a aărut abia ieri, dar regina Suediei a primit ediția germană a cărții, apărută în anul 2017, de la care am primit mulțumiri. Despre acest rege vă pot spune că s-a urcat pe tronul Suediei la vârsta de 18 ani. Nu a apucat bine să stăpânească, în scurt timp regatul său a fost atacat. El a vrut nu numai să-și apere patria, dar a vrut și să le dea o lecție agresorilor. A ajuns până la 130 km de la Moscova, dar a fost oprit de gerurile rusești. A fost nevoit să se întoarcă și să ceară azil turcilor.

Carol al XII-lea s-a aflat timp de 5 ani pe teritoriul Moldovei, unde a interacționat cu personalitățile românești ale timpului – Dimitrie Cantemir, Constantin Racoviță, Nicolae Mavrocordat, Constantin Brâncoveanu, rămânând o figură marcantă și conducându-și țara chiar din exilul forțat, relatează istoricul Andrei Eșanu:

„S-a aflat tabăra lui sub zidurile cetății Bender, care era pe atunci stăpânire otomană, un fel de raion, am spune azi, a imperiului turcesc. S-a retras apoi în satul Varnița, din apropiere, unde  a mai rămas câțiva ani. În total – cinci ani, trei luni și nouă zile. Acolo și-a creat o cancelarie, guvern, monetărie, pulberărie, armată, miniștri și și-a condus țara sa.”

După cum ne-a relatat secretarul științific al Muzeului de istorie, Elena Ploșniță, autorul volumului “Refugiul regelui suedez Carol al XII-lea (1709−1714) în Imperiul Otoman. Calabalâcul de la Varnița”, Robert Denndorf, a donat Muzeului Național de istorie a Moldovei două hărți originale cu spațiul românesc, datând de la începutul sec 18, două medalii cu chipul regelui Carol XII-lea și imaginea cetății Tighina, vestigii importante ce vor completa colecția de documente ale Muzeului.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău