Lansarea bursei de energie, noul tip de concediu, ajutor pentru Ucraina și Acordul cu Franța. Principalele decizii ale Guvernului din 21 februarie

  • 21 Februarie 13:08
Lansarea bursei de energie, noul tip de concediu, ajutor pentru Ucraina și Acordul cu Franța. Principalele decizii ale Guvernului din 21 februarie

Republica Moldova își lansează propria bursă de energie. Astăzi, cabinetul de miniștri a adoptat un proiect prin care filială a OPCOM din România este desemnată operator al pieței de energie electrică. Potrivit autorilor, compania va contribui la funcționarea eficientă a pieței energiei electrice, la transparență și concurență, gestionarea riscurilor, precum și la creșterea încrederii investitorilor, transmite Radio Chișinău.

Conform deciziei Guvernului, „Operatorul Pieței de Energie M” va fi compania responsabilă de organizarea bursei de energie în Rep. Moldova. Proiectul de hotărâre a fost prezentat de către ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„A venit timpul să avem și o bursă de energie în Rep. Moldova și operatorul pieței organizate îl desemnăm pe „Operatorul Pieței de Energie M”, care este o companie fiică a OPCOM din România. Acest lucru va facilita inclusiv cuplarea pieței din Rep. Moldova la piața energiei electrice UE prin România”, a declarat Parlicov.

Citiți și: „Operatorul Pieței de Energie M” SRL, filială a SA „OPCOM” din România, a fost desemnat ca operator al pieței de energie electrică din Republica Moldova

O altă decizie a cabinetului de miniștri vizează inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui Acord cu Guvernul Franței cu privire la cooperarea în domeniul apărării. Potrivit ministrului, Anatolie Nosatâi, documentul prevede cursuri, misiuni internaționale, controlul și gestionarea spațiului aerian, precum și sprijin logistic.

„Concomitent, documentul acordă posibilitatea utilizării unor mecanisme și platformei noi de cooperare prin desfășurarea activităților comune în cadrul programelor internaționale. De asemenea, participarea de observatori la exercițiile și manevrele militare, vizite oficiale și reuniuni de lucru”, a spus Anatolie Nosatâi.

Totodată, Guvernul a aprobat un proiect care prevede un nou tip de concediu pentru salariați.

„Proiectul propune completarea Codului Muncii cu un articol nou care prevede concediu neplătit, timp de cinci zile, pentru îngrijirea unei rude sau a unei persoane care locuiește în aceeași locuință cu salariatul”, a precizat Ministrul Muncii, Alexei Buzu.

Citiți și: Guvernul a aprobat noilem modifică la Codul Muncii. Salariații vor putea beneficia de un nou tip de concediu social

Un alt proiect aprobat de Guvern ține de introducerea pe piață a explozibililor de uz civil. Mai exact, au fost introduse reglementări noi în acest sens pentru a fi asigurată securitatea națională și prevenirea traficului ilicit.

De asemenea, Executivul a decis acordarea unui ajutor umanitar Ucrainei. Este vorba de bunuri materiale din rezervele de stat în valoare totală de circa 5 milioane de lei.

Citiți și: Republica Moldova va oferi Ucrainei un nou lot de ajutor umanitar

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău