Lacunele din legislație favorizează defrișările și construcțiile ilegale în păduri
-
06 Martie 2014 09:22
În Republica Moldova, lacunele din legislație favorizează fenomenul defrișărilor și construcțiilor ilegale în păduri.
Acestea pot fi stopate prin înăsprirea sancțiunilor pentru cei care încalcă prevederile Codului Silvic, precum și prin reformarea Agenției Moldosilva. Recomandările au fost formulate în cadrul unei dezbateri privind gestionarea fondului forestier, organizate de Centrul de Investigații Jurnalistice și Expert-Grup.
Potrivit unei Hotărâri de Guvern din 2008, darea în arendă a unor porțiuni de pădure în scopuri de gospodărire cinegetică sau pentru vânătoare și de recreere este permisăpentru o perioadă de până la 49 de ani. Actul legislativ prevede totodată interzicerea construirii unor obiective capitale pe terenurile fondului forestier. Aceste prevederi sunt grav încălcate însă, chiar în apropiere de Chișinău, după cum arată investigațiile jurnalistice realizate. Astfel, în codrii Dănceni-Sociteni și în pădurea de la Durlești, sunt defrișați copaci, iar în locul lor, apar case cu mai multe niveluri și garduri peste care nu ai cum să treci. Olga Cerlei, Centrul de Investigații Jurnalistice
Acest lucru este posibil pentru că legislația actuală este prea blândă sunt de părere reprezentanții autorităților care reglementează fondul forestier. Potrivit lor, o persoană care taie un copac cu un diametru de 30 de centimetri din fondul forestier nu primește o amendă mai mare de 400 de lei. În opinia reprezentanților Expert-Grup, Agenția Moldsilva, cea care gestionează în prezent aproape 340 de mi de hectare de pădure, are nevoie de reforme.
Agenția Moldsilva gestionează aproximativ 340 de mi de hectare de pădure din cele aproape 500 de mii de hectare. Potrivit instituției aproximativ 8.300 de hectare sunt date în arendă.