Lacune în activitatea jocurilor de noroc, menționate într-un audit al Curții de Conturi
-
15 Decembrie 2023 12:27
În Republica Moldova nu există o bază de date unică în domeniul jocurilor de noroc care să fie administrată de o instituție a statului responsabilă de controlul asupra activității în domeniul dat, inclusiv asupra fluxului de numerar. Societatea pe acțiuni „Loteria Națională a Moldovei” nu deține integral informații cu privire la tipurile de loterii și pariuri online desfășurate, valoarea acestora, valoarea fondului de câștiguri achitate per tip de joc, tirajul etc. Constatările se conțin în raportul auditului Curții de Conturi cu privire la realizarea parteneriatelor public-private aferente dezvoltării activităților SA „Loteria Națională a Moldovei”, transmite IPN.
Potrivit raportului CCRM, SA „Loteria Națională a Moldovei” a fost cea mai profitabilă entitate pentru anul 2022, înregistrând un profit net de 170,3 milioane de lei și achitând în bugetul de stat dividende de 85,1 milioane de lei. Totodată, societatea ocupă locul II din entitățile subordonate statului la capitolul celor mai mari majorări ale veniturilor din vânzări. În 2022, cifra de afaceri a constituit 7 111,8 milioane de lei.
Curtea de Conturi a identificat deficiențe cauzate de lacune ale sistemului de control intern, dar și de nefuncționalitatea structurilor cu atribuții de evaluare a modului de derulare a parteneriatului public-privat. Potrivit auditului, indicatorii economici prestabiliți de circa 140 de milioane de euro doar din dividende au fost atinși în proporție de circa 15%, iar investițiile de circa 9,5 milioane de lei realizate în 18 săli de joc de noroc au fost ineficiente, generând pierderi.
Din cauza incertitudinilor create privind posibilitatea de utilizare în continuare a fondului dedicat pentru jocurile TV, resursele financiare în valoare de 6,0 milioane de lei sunt stocate pe contul partenerului privat pe un termen nedeterminat, iar partenerul public este atras în procese judiciare care pot genera cheltuieli suplimentare de achitare a eventualelor prejudicii.
Raportul mai arată că unele investiții realizate pentru dezvoltarea activităților din domeniul jocurilor de noroc la aparatele de joc nu au contribuit la obținerea beneficiilor economice. De exemplu, partenerul public a solicitat de la partenerul privat un împrumut de un milion de euro pentru a amenaja și dota 30 de săli de joc. Împrumutul a fost acordat pe un termen de 3 ani cu o dobândă anuală de 4,9%. 15 săli au fost închise din cauza lipsei de profitabilitate, iar 3 din acestea nici nu au fost lansate. Investițiile realizate în cele 15 săli de joc închise constituie de 7,9 milioane de lei, iar în cele 3 săli nelansate – 1,6 milioane de lei.
Loteria din Republica Moldova este organizată de către NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei. Compania mai deține autorizație pentru jocuri cu bilete electronice și organizarea pariurilor sportive.