Laburiștii britanici promit săptămâna de lucru de patru zile și numeroase măsuri sociale

  • 23 Septembrie 2019 17:06
Laburiștii britanici promit săptămâna de lucru de patru zile și numeroase măsuri sociale

Partidul Laburist britanic a promis luni că, dacă ajunge la putere, va adopta o serie de măsuri sociale, printre care se numără sporirea drepturilor sindicatelor, salariul minim de 10 lire (12 euro) pe oră, eliminarea costurilor rețetelor medicale, servicii de îngrijire personală gratuită pentru persoanele care au nevoie de ajutorul lucrătorilor sociali, precum și reducerea într-un orizont de timp de zece ani a săptămânii de lucru la patru zile, respectiv 32 de ore de muncă săptămânale fără vreo diminuare salarială, relatează agenția EFE, preluat de Agerpres.

Aceste propuneri au fost evocate la Congresul partidului, care se desfășoară la Brighton, și au fost aplaudate de participanți, fiind atenuate pentru moment diviziunile din interiorul formațiunii laburiste pe tema modului de a aborda Brexitul, subiect care va fi tranșat printr-o serie de moțiuni care vor fi votate de delegați.

Responsabilul partidului pentru domeniul economic, John McDonnell, a sugerat schimbări radicale pe piața muncii în intervenția susținută la Congresul ce se va încheia miercuri prin discursul liderului partidului, Jeremy Corbyn. Acesta din urmă a fost pentru scurt timp alături de John McDonnell pe scenă, când delegații au început să cânte melodia 'Oh, Jeremy Corbyn', inspirată dintr-un cântec al formației 'White Stripes'.

Printre alte propuneri avansate s-au evidențiat alocarea a circa 250 de miliarde de lire (285 de miliarde de euro) pentru proiecte vizând combaterea schimbării climatice. În plus, ca ''reparații'' pentru trecutul colonial al Regatului Unit, laburiștii spun că vor oferi ''țărilor din Sudul Global'' un acces ''gratuit sau mai ieftin'' la noile tehnologii verzi dezvoltate ca parte a ''revoluției industriale ecologiste'' britanice.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău